Binnenland
BNNVARA

Wat kan je leren van de tauros?

foto: Rob Buiter - Vroege Vogelsfoto: Rob Buiter - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kan je leren van de tauros?

Wat kun je als bezoeker van een natuurgebied leren van de oren van de tauros? Want deze in vrijheid levende runderen geven ons voortdurend signalen af. Maar om die te kunnen lezen en te duiden was een onderzoek nodig, vond de Stichting Taurus. Deze stichting heeft in onder andere het Brabantse natuurgebied De Keent deze prachtige zwarte gedomesticeerde runderen grazen.

De stichting schakelde de hulp in van studenten en hoogleraar Taalwetenschappen, Leonie Cornips, om de taal van de tauros te determineren. Voor hun onderzoek filmden de HAS studenten Veerle Basten, Anne Janssen en Marissa Arts urenlang de taurossen om tot in detail te kunnen zien op welke manier deze dieren communiceren. Met elkaar, maar belangrijker nog: met de mens in hun leefgebied.

Oorhouding

De oorhouding en de kophouding tezamen geven precies aan hoe de tauros zich voelt. Het is handig voor de natuurbezoekers om het gedrag en de gemoedstoestand van deze dieren te duiden, en er op te kunnen reageren.

Een rund die zich ongemakkelijk voelt zal een oor naar achteren bewegen en de ander haaks op de kop houden. Op die manier luisteren ze naar het mogelijke gevaar. Wanneer een rund zich bedreigd voelt, plaatst het dier de oren ver naar achteren, plat tegen de hals en zal het rund weglopen. Om precies te weten welke oorhoudingen er zijn, heeft Vroege Vogels een speciale video gemaakt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Advies

De studenten denken dat de natuurbezoeker het best geholpen is met een beeldfolder waarin de kop- en oorhouding van een ongemakkelijk of bedreigd rund getekend is. Zo kunnen de bezoekers nog meer rekening houden met de tauros. Het is immers dat wij als mens hun leefgebied bezoeken. En dus met deze dieren rekening dienen te houden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie