Binnenland
NTR

VVD-stemmer worstelt met de status van Nederland. 'Ik weet niet zeker hoe we uit die crisis komen zonder Mark Rutte'

foto: Hilversum Uitfoto: Hilversum Uit
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-stemmer worstelt met de status van Nederland. 'Ik weet niet zeker hoe we uit die crisis komen zonder Mark Rutte'

Het was een tumultueuze week rondom de zin 'Omtzigt, functie elders'. Een nu al historisch te noemen debat volgde dat de hele dag en tot diep in de nacht doorging. Met een verrassende ontknoping: een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring, maar demissionair minister-president Rutte overleefde.

De bus van Hilversum Uit stond vandaag in Haarlem. In de live uitzending debatteerde een vijftal gasten onder leiding van presentatrice Petra Grijzen over de stelling: 'Mark Rutte had beter de eer aan zichzelf kunnen houden en op moeten stappen'.

Had Rutte zelf op moeten stappen?

Had Rutte dan beter de eer aan zichzelf kunnen houden? Fractievoorzitter van het CDA in Haarlem Ron Dreijer: "Dat is natuurlijk helemaal aan hemzelf, maar ik denk dat het voor het belang van de VVD wel beter was geweest als hij de eer aan zichzelf had gehouden." Erik Zwiers stemt PvdA en is oprichter van het participatiekoor waarin mensen met en zonder dementie samen zingen. "Ik denk dat er met zoveel geheugenverlies voor hem een mooi plaatsje is in ons koor", zegt hij over Rutte.

De Haarlemse ondernemer Thijn de Ruijter heeft op de VVD gestemd. Hij is zijn vertrouwen in Rutte niet verloren. "Ik geloof zeker wat hij zegt." Wel vindt hij het een drama wat er heeft plaatsgevonden. "Het is natuurlijk ongelooflijk vervelend dat je als fractievoorzitter dingen vergeet of ze in een andere context herinnert en ze daarom niet meldt." Hij hoopt dat tijdens de Paasdagen tot bezinning gekomen kan worden.

Goede leider voor het land

Joris Krouwels is schaduwraadslid van D66 in Haarlem en vindt dat de VVD teveel ingezet heeft op Mark Rutte als manager en te weinig op inhoud. Daar ligt volgens hem het probleem. SP-kamerlid Renske Leijten pleit voor een voorbeeld voor het land: "Leiding die liegt, dat is gewoon niet goed."

Motie van afkeuring rare zet

Het CDA en D66 waren de enige twee partijen die de motie van wantrouwen niet steunden. CDA'er Ron Dreijer verdedigt dat. "De motie van wantrouwen was richting de partij, maar afkeuring was gericht op Rutte als partijleider. Laat hem nu in de crisis zijn job als premier maar even afmaken, maar voor een volgend kabinet zou ik Rutte als premier afraden." D66'er Joris Krouwels sluit zich daarbij aan.

SP'er Renske Leijten vindt de motie van afkeuring eigenlijk een rare zet. "Daarmee zeg je dat je de leider van een partij afkeurt, maar daar gaan wij niet over. Wij gaan over posities in het kabinet, daar kun je iets over zeggen. De motie van wantrouwen was staatsrechtelijk gezien dus veel logischer."

Een weg uit de crisis

VVD'er Thijn de Ruijter benadrukt het belang van een stabiele leider om uit de crisis te komen. Als ondernemer maakt hij zich grote zorgen. Renske Leijten reageert: "Ik denk dat we die crisis ook zonder manager Rutte wel uitkomen. Die notitie over Omtzigt, zegt iets over politiek waarbij je critici op een zijspoor zet. Dat moeten we toch niet willen."

Thijn reageert geagiteerd: "Die conclusie die kun jij doen mevrouw Leijten, Renske, maar die kan ik niet doen en daar kan ik ook niet mee in of tegen stemmen. Ik sta hier als VVD-stemmer en als ondernemer. Ik worstel met de status van Nederland op dit moment. Er wordt gerotzooid. We zijn een week kwijt en we moeten gaan formeren, zo snel mogelijk. Ik weet niet zeker hoe we uit die crisis komen zonder Mark Rutte en ik zie dan ook het vaccinatietempo wat niet lekker loopt, dus jongens we moeten vooruit."

Ster advertentie
Ster advertentie