Binnenland
EONOS

Kans op nieuw wereldrecord van Sven Kramer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kans op nieuw wereldrecord van Sven Kramer

Weer een weekend vol met schaatsen. Dit keer de wereldbeker in het Canadese Calgary. Commentator Sebastiaan Timmerman van Langs de Lijn denkt dat er vanavond wel eens een wereldrecord gereden kan worden.

De Wereldbeker start meteen spannend. In Calgary ligt een van de snelste banen ter wereld en dat schept kansen, aldus Timmerman. "De baan ligt iets boven de 1000 meter en dus hebben de schaatsers iets minder last van de luchtweerstand. "Het gerucht kwam van Sven Kramer zelf. Hij begon kort na de training (zie foto) over een mogelijk wereldrecord voor de 5000 meter. "Als ik het gevoel heb dat het erin zit, ga ik ervoor zei hij", aldus Timmerman. Het wereldrecord op die afstand staat al tien jaar op 06.03.32.

Waar moeten we dit weekeinde op letten?


1. De aanval op het wereldrecord van Sven Kramer (vanaf 21.35 uur): Gaat ie er aan en hoe dicht komt Kramer bij de magische grens van zes minuten.
2. De Canadees Ted Jan Bloemen; kwam de afgelopen seizoen al dichter en dichter bij Sven Kramer. Hij kan het Kramer flink moeilijk maken.
3. Antoinette de Jong: zij schaatst de 3000 meter, ook vanavond. Op deze afstand staat het wereldrecord al 11 jaar, van Renate Groenewold. Als er een Nederlandse is die dit Nederlandse record kan aanvallen, dan denk ik dat dit Antoinette de Jong is.

Schaatsprogramma

De wereldbekerwedstrijden in Calgary zijn vanavond vanaf 20.20 uur te horen in Langs de Lijn en Omstreken. De schaatsavond begint met de 5.000 meter voor mannen, gevolgd door de teamsprint voor mannen en vrouwen. De laatste afstand is de 3.000 meter voor vrouwen. Zaterdag wordt er gereden vanaf zeven uur en op zondag vanaf half negen, beide in de avond. Langs de Lijn zal verslag doen van de wedstrijd.

Zaterdag: ploegenachtervolging

Op zaterdag is er om kwart over tien 's avonds de ploegenachtervolging van de mannen, met Kramer, Blokhuijsen en Verweij. Een goede klassering daar - of volgende week in Salt Lake City - is van belang, omdat een olympisch startbewijs op het spel staat. "Er is ongetwijfeld veel druk. We voelen het niet zo, maar zaterdag is het wel alle hens aan dek", meent Kramer.

Voor de ploegenachtervolging is het in deze samenstelling de enige kans op een goed resultaat. Lotto-Jumbo, de ploeg van Kramer, slaat de wereldbeker in Salt Lake City namelijk over. Maar wat als de race van zaterdag ook niet goed gaat? Overweegt Kramer om dan toch nog naar Salt Lake City te gaan?

"Nee, dat verandert de zaak niet", zegt Kramer resoluut. "Ik heb een bepaalde route voor ogen. Ik had ook heel graag de ploegenachtervolging in Heerenveen willen rijden, maar was daar niet fit genoeg. Dan moet je beslissingen maken die niet altijd voor iedereen even leuk zijn, maar waar ik zelf wel beter van word. Dat is topsport. Het is niet altijd even makkelijk."

Op zondag rijden de mannen en vrouwen elk de 500 meter, de 1500 meter en de massastart, te horen tussen half negen en half twaalf op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie