Binnenland

Ontruiming vluchtelingenkamp Calais begonnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontruiming vluchtelingenkamp Calais begonnen

[NOS] De ontruiming van het illegale vluchtelingenkamp bij Calais is kort na 08.00 uur begonnen. Bij de poort van het kamp staan lange rijen met vluchtelingen die willen vertrekken. Volgens correspondent Frank Renout gaat het om vele honderden mensen. Die hebben koffers en tassen bij zich. Sommigen hebben dekens omgeslagen.

Een groep kinderen werd begeleid door hulpverleners en kon gewoon doorlopen, vertelt Renout in het NOS Radio 1 Journaal. De ontruiming verloopt tot nu toe rustig.

Luister naar de bijdrage van correspondent Frank Renout op NPO Radio 1 over de ontruiming:

Naast het kamp staat een enorme hangar. "Daar kunnen mensen naar binnen om zich aan te melden voor een vrijwillige verhuizing naar opvangcentra elders in Frankrijk." Mensen worden geregistreerd en krijgen een polsbandje met een kleur, die aangeeft naar welke regio ze gaan.

Er zijn honderden opvanglocaties in Frankrijk. Daar zijn 7000 extra plaatsen gecreëerd voor vluchtelingen uit Calais. Zestig bussen staan klaar om de mensen weg te brengen. In het kamp zijn nu ongeveer 6400 migranten aanwezig. De Fransen hopen dat er vandaag zo'n 3000 migranten naar andere kampen gaan.

In drie dagen moet het kamp leeg zijn. Vandaag staat alles in het teken van het vrijwillige vertrek, vanaf morgen worden de hutjes afgebroken en gaan schoonmaakdiensten het terrein op.

Veerboten en treinen

Bij de hangar ziet "het zwart van de politie", zegt Renout. In de afgelopen maanden waren er al 2000 agenten in Calais voor de bewaking van de haven en treinen. Voor deze grote evacuatie zijn nog eens 1200 agenten opgeroepen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit weekend waren er opstootjes. Renout: "Die zijn hier eigenlijk schering en inslag. Bijna elke nacht wordt hier met stenen gegooid. Er wordt dan met traangasgranaten teruggeschoten door de politie. Na vijf of tien minuten is het meestal alweer voorbij." De migranten hebben weinig belang bij de opstootjes, zegt Renout. "Het zijn vooral de linkse activisten die tegen de grenzen zijn die opstootjes veroorzaken."

Groot-Brittannië

Het is niet voor de eerste keer dat het illegale kamp ontruimd wordt, telkens kwam het weer terug. De hulpverleners verwachten dat dat nu niet anders is, zegt Renout, omdat alle migranten naar Groot-Brittannië willen. "Ze willen met de veerboten mee of met de treinen in de tunnel. Dat proberen ze iedere nacht."

Volgens Renout hebben mensen de afgelopen weken het kamp al verlaten omdat ze niet geëvacueerd willen worden. Frankrijk hoopt dat het kamp over drie dagen helemaal ontruimd is.

Ster advertentie
Ster advertentie