Binnenland
NOSNTR

Geen Kamerdebat over coronavirus deze week

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen Kamerdebat over coronavirus deze week

Er komt deze week geen plenair debat in de Tweede Kamer over de recente ontwikkelingen rond het coronavirus. De PvdA drong er gisteren op aan. Fractievoorzitter Lodewijk Asscher zei zeer bezorgd te zijn over het stijgende aantal besmettingen, en stelde voor om aanstaande woensdag daarover te debatteren.

Video niet beschikbaar

"Ik maak me heel erg zorgen over de grote toename", zegt de fractievoorzitter in Nieuws en Co. "Vooral nu mensen uit vakantiegebieden terugkeren waar het virus rondwaart." Daarom deed hij een oproep om toch deze week al bij elkaar te komen. Ook al is de Kamer met reces.

Maar de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voelen daar dus niets voor, laten ze vandaag weten. Ze wijzen erop dat er voor volgende week woensdag al een commissievergadering gepland staat over de pandemie. Daar willen ze ook het stijgend aantal besmettingen bespreken.

Geen meerderheid = geen debat

En dus is er geen meerderheid voor het debat en wordt pas volgende week weer gesproken over het virus. Het officiƫle verzoek was nog niet ingediend, voordat het kabinet bekendmaakte te wachten tot volgende week. "Ik hoop dat ze daarop terug zullen komen. Dit is niet iets waar je te laat wil ingrijpen."

"Nederland laat kansen liggen. We moeten meer inzetten op mondkapjes, testen bij terugkeerders uit risicogebieden en betere voorlichting," zegt Asscher. "Het blijft vreemd dat gemeenten zelf met oplossingen moeten komen, terwijl de landelijke aansturing stilstaat."

Geen Kamerdebat over coronavirus deze week

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie