Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: op zoek naar vermiste vluchtelingenkinderen

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: op zoek naar vermiste vluchtelingenkinderen

En bijzondere uitzending van Argos: het internationale journalistencollectief Lost in Europe gaat op zoek naar duizenden vermiste vluchtelingenkinderen. Jort Kelder bespreekt in dr Kelder en Co onder andere de toekomst van rechts Nederland. En uiteraard verslag van de Eredivisie in Langs de Lijn. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

De toekomst van rechts Nederland

Waarom wint rechts de meeste verkiezingen maar komt het nooit tot een duidelijk rechts kabinet met helder rechts beleid? Nederland coalitieland verzandt meestal in een compromis-kabinet waarbij er toch concessies worden gedaan. Gaat nieuw rechts dit veranderen? En waarom is de term rechts zo vies en wordt deze zo snel gelinkt aan fascistische praktijken, terwijl radicaal linkse ideeën voor politiek correct doorgaan. Dr Kelder zet ene boom op over rechtse politiek met dr Geerten Waling, vanaf 13.00 uur in dr Kelder en Co.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie geeft er een f*ck om?

"Een tegendraadse aanpak voor een goed leven." Dat is wat populaire zelfhulpboeken die 'not giving a f*ck’ tot kunst verheffen verkondigen. Niet dat zo’n boek dr Kelder een f*ck kan schelen, maar hoe tegendraads en origineel zijn die fuck-boeken nu werkelijk? En wat voor mens helpen zij creëren in een toch al egoïstische, individualistische maatschappij? Een discussie over de waarde van zelfhulpboeken met geluksonderzoeker dr. Ad Bergsma.

Lost in Europe: op zoek naar duizenden vermiste vluchtelingenkinderen

Duizenden vluchtelingenkinderen zijn na aankomst in Europa vermist geraakt. Hoe kan dat? Waarom weet niemand waar ze zijn en wat er gebeurd is? En waarom weet niemand hoeveel het er precies zijn?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twee jaar geleden noemde Europol het aantal van 10.000 vermiste vluchtelingenkinderen. Al gauw nuanceerde de politieorganisatie dit nieuws: ook Europol heeft geen zicht op het totale aantal kinderen dat verdwijnt. Ze noemden het aantal om aandacht te vragen voor de problematiek, omdat ze vrezen dat de kinderen slachtoffer worden van criminele netwerken. Toch is er sindsdien niets veranderd. Sterker: in een deze week verschenen rapport meldt Europol dat er nog steeds geen zicht is op het aantal vluchtelingenkinderen dat slachtoffer wordt van mensenhandelaren. "Maar een toekomstige stijging wordt verwacht."
Hoe kunnen duizenden kinderen zomaar verdwijnen in Europa? En gebeurt dit ook in Nederland? Het internationale journalistencollectief Lost in Europe gaat op zoek. Argos participeert in dit project samen met journalisten van onder andere de BBC en The Guardian, en IRPI – Investigative Reporting Project Italië.
Studiogasten zijn Sanne Terlingen (onderzoeksjournalist Argos / initiatiefnemer Lost in Europe), Geesje van Haren (Small Stream Media / initiatiefnemer Lost in Europe), Hannah Kooy (Onderzoeker Lost in Europe). Wil van Gemert, adjunct-directeur van Europol, reageert op de bevindingen.

Eredivisie

Indrukwekkende cijfers van koploper PSV dit seizoen: Negen wedstrijden, negen overwinningen; 36 doelpunten voor, 3 tegen. Vanavond Eindhovenaren die reeks voortzetten in Rotterdam.

"Het is een vergelijkbare wedstrijd als tegen NAC in Breda", waarschuwde Van Bommel. Tegen NAC werd relatief moeizaam met 2-0 gewonnen. "Zij spelen thuis en kunnen PSV gebruiken om uit het wak te komen".

Natuurlijk wordt er in Langs de Lijn, vanaf 19.00 uur, ook verslag gedaan van de andere Eredivisie-wedstrijden.

Een overzicht van de wedstrijden:

18.30 uur ADO Den Haag-NAC | Verslag: Andy Houtkamp
19.45 uur De Graafschap-Excelsior | Verslag: Chris Wobben
19.45 uur FC Groningen-PSV | Verslag: Richard van der Made
20.45 uur PEC Zwolle-Heracles | Verslag: Jan Vincent van Zuiden

Verder...

  • Word jij na het opstaan weleens licht in je hoofd? Die plotse lage bloeddruk kan op latere leeftijd tot een verhoogd risico op dementie leiden. Frank Wolters promoveerde op uniek, langdurig onderzoek naar de oorzaken van en voorspellende factoren bij dementie. In dr Kelder en Co verdedigt de jonge doctor van de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn proefschrift nogmaals, vanaf 13.00 uur.
  • In Radar gaat het over servicepakketten die je in elektronicawinkels kunt bijkopen als je bijvoorbeeld een televisie koopt. Wat doe je als niet alle diensten worden geleverd? Verder: hoe zorg je voor een goede werksfeer en helpt light zout bij een gezonde levensstijl? Luister vanaf 15.00 uur naar Radar.

Fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie