Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Giftige matrassen en een overheid die slaapt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Giftige matrassen en een overheid die slaapt

Een jaar of tien geleden bevatte zo'n 10% van de containers die aankwamen in Rotterdam giftige gassen. Wat is er van de aanpak van gascontainers terecht gekomen? Argos onderzoekt het. Verder op NPO Radio 1 vandaag: dr Kelder en Co over de turbulente politieke week, de 14e etappe van de Giro d'Italia, en Radar over de inschrijfkosten bij woningcorporaties.

Giftige matrassen en een overheid die slaapt

Gif in een matras, of in speelgoed, of chocola. Dat was nieuws een jaar of tien geleden. Zo’n 10% van de containers die aankomen in Rotterdam bevat giftige gassen boven de grenswaarde. Dit ging over meer dan een half miljoen containers.
Tussen 2007 en 2010 maakte Argos daar een aantal programma’s over. En ook andere media besteedden er ruim aandacht aan. De Tweede Kamer nam een motie aan om de regering te dwingen iets te doen aan de giftige gassen die vrijkwamen bij het openen van die 'gas'containers. Werknemers werden er namelijk regelmatig onwel of zelfs levenslang ziek van. En het was en bleef onduidelijk wat de effecten waren van de 'gifmatrassen' in de slaapkamer van consumenten.
Wat is er van die aanpak van gascontainers terecht gekomen? Dat valt niet mee. Het is een voorbeeld van wat het betekent als de verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven wordt gelegd en er op de inspectiediensten wordt bezuinigd. In de documentaire reageert Pieter van Vollenhoven. In de studio bij Argos reageert Cem Lacin (SP), vanaf 14.00 uur.

Campagne, debat, bliksemafleiders en een Timmermanseffect

Waar het de hele week ging om de strijd op rechts, ging links er met de winst vandoor. De angst van Rutte dat een eurosceptische partij het grootste zou worden leidde tot een van de opmerkelijkste politieke debatten uit de geschiedenis. Met dr Geerten Waling beschouwt dr Kelder de politiek turbulente week, vanaf 13.00 uur in dr Kelder en Co.

14e etappe: van Saint Vincent naar Courmayeur

Vandaag rijden de wielrenners 131 kilometers van Saint Vincent naar Courmayeur, het skidorp dat op amper 10 kilometer van de Franse grens ligt. Deze 14e etappe telt onderweg vier beklimmingen en een aankomst bergop. Deze etappe start om 13.15 uur en finish naar verwachting om 17.14 uur in Courmayeur, dat wordt gedomineerd door de Mont Blanc.

Het profiel van de veertiende etappe (Bron: NOS)

En verder...

  • Radar bespreekt de inschrijfkosten bij woningcorporaties. Waarom zijn de verschillen zo groot? Verder: hoe overleef je de overgang en waarom kan een WOK-status nadelig zijn voor de verkoop van je auto? Om 15.00 uur in Radar.
  • Schrijfster Annelies Verbeke over de VU Luisterstoel en de Abraham Kuyperlezing, vanaf 11.00 uur in De Taalstaat.
Ster advertentie
Ster advertentie