Binnenland
MAX

Voedingscentrum: 'Vegan eten niet per se gezonder'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voedingscentrum: 'Vegan eten niet per se gezonder'

Het aanbod van plantaardige-
en vegan producten in supermarkten groeit dagelijks. Havermelk, vegan donuts en
vleesvervangers: ogenschijnlijk een groene en verantwoorde keus, maar hoe
gezond zijn deze producten echt? Lolkje de Vries van het Voedingscentrum zet in
Villa VdB
de voedingswaarde van deze producten op een rijtje.

In alle productcategorieën zijn steeds meer vegan producten te vinden vertelt De Vries: "Er zijn steeds meer vegan zuivelproducten, maar ook het aantal vleesvervangers, snoep en snacks met een vegan-label stijgt. Zo’n label betekent niet dat het voedsel gezonder is. In een donut zit veel suiker en blijft dus ongezond. Wel is het voor veganisten fijn dat ze ook eens een donut kunnen nemen." Dat er ongezonde vegan producten zijn, neemt niet weg dat de meeste plantaardige keuzes gezonder zijn dan het normale aanbod aan eten. "Soja, tempeh en bonen zijn gezondere keuzes, zeker als je het in plaats van vlees eet."

Te veel zout

Zijn vegan producten ook beter voor het milieu? "Bij snacks die al vegetarisch zijn, maakt het niet veel uit. Wel scheelt het veel als je vlees vervangt door plantaardig voedsel zoals peulvruchten." Veel mensen kiezen voor vleesvervangers. Daar is van bekend dat die veel zout bevatten. "Er wordt vaak veel zout aan producten toegevoegd zodat mensen het dan lekkerder vinden. Daar raken wij dan ook aan gewend en zo blijven we het lekker vinden. Ik denk dat zo’n vleesvervanger goed met minder zout zou kunnen, dus daar is nog veel te winnen voor voedselproducenten en supermarkten."

Naast dat voedselproducenten het zout moeten verlagen bij vleesvervangers, ziet het Voedingscentrum ook graag dat supermarkten plantaardige producten beter in beeld brengen. "Zet de peulvruchten op ooghoogte, maak meer reclame voor tempeh, bied consumenten een eetwissel aan en maak verpakkingen van vlees kleiner. Zo kunnen consumenten beter de keuze maken tussen producten met een hoge klimaatimpact en vegan producten."

Tips

De bal ligt niet alleen bij supermarkten, dus geeft Lolkje de Vries tips voor consumenten om klimaatvriendelijker te eten: "Eet meer producten met een lagere milieudruk, laat het vlees wat vaker staan en eet niet meer dan je nodig hebt. Maar het meeste help je door minder voedsel te verspillen."

Villa VdB

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie