Binnenland

Drugs, alcohol en depressies; ex-wielrenner Westra doet boekje open

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drugs, alcohol en depressies; ex-wielrenner Westra doet boekje open

Hij was gabber, stratenmaker én wielrenner. En op enig moment alles in een. Lieuwe Westra zette vorig jaar een punt achter zijn sportcarrière en presenteerde dinsdag zijn boek Het Beest, verwijzend naar zijn bijnaam in het peloton. Die publicatie maakt veel los.

In het boek valt onder meer te lezen dat de inmiddels 35-jarige Westra onder valse voorwendselen attesten vroeg om cortisonen te gebruiken. Dat kun je uitleggen als valsspelen, maar niet in het hoofd van de Fries. "Dat ging toen heel makkelijk. Als je vol epo of groeihormonen zit, vind ik het een ander verhaal", zegt hij.

Westra, zo valt te lezen, hield van feestjes. Tot in de late uurtjes, stampen op gabbermuziek. Hij slikte ooit op een avond 25 xtc-pillen. Alcohol dronk hij ook veelvuldig. Hij sloot zich op in zijn appartement in Monaco, zonder dat die levensstijl ten koste ging van zijn wielercarrière. In eerste instantie...

Depressie

Want toch ging het mis. Westra raakte depressief. Zwaar depressief zelfs. Hij leverde zijn contract bij Astana daarom vorig jaar in. Thomas Sijtsma, auteur van het boek: "De manier hoe hij aan het einde van zijn carrière is gekomen, is zonde. Ik maak me soms best zorgen om Lieuwe."

Helemaal de oude is Westra nog niet. "Soms heeft hij een slechte dag", vertelt zijn moeder op de presentatie. Westra leeft een teruggetrokken bestaan met zijn vriendin in Australië.

Ster advertentie
Ster advertentie