Binnenland
MAX

Een nieuwe auto kopen in 2023: waar moet je op letten?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuwe auto kopen in 2023: waar moet je op letten?

Een auto kopen anno 2023 kan best een uitdaging zijn. Want kies je voor elektrisch, benzine of misschien wel LPG? En als je voor elektrisch gaat, welke actieradius is dan voldoende voor jouw gebruik? Genoeg vragen waar je misschien niet zo snel het antwoord op hebt. Autojournalist Werner Budding gaf potentiële autokopers in 2023 advies in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Mobiliteitsbehoefte

Voordat een keuze wordt gemaakt voor een nieuwe auto, is het volgens Budding belangrijk om de mobiliteitsbehoefte in kaart te brengen. "Hoeveel kilometers worden er dagelijks, wekelijks of jaarlijks gereden? Als de meeste ritten zich binnen een bepaalde afstand van huis afspelen, is een elektrische auto vaak een prima keuze", vertelt Budding. Het merendeel van de Nederlandse automobilisten legt gemiddeld 33 kilometer per dag af, waardoor ze goed kunnen voldoen aan de actieradius van elektrische voertuigen.

Voor de meeste Nederlandse automobilisten is elektrisch rijden dus een haalbare en duurzame optie. Maar wanneer je echt veel tijd in de auto doorbrengt, is elektrisch misschien toch niet ideaal, vertelt Werner: "Als iemand dagelijks lange afstanden rijdt, bijvoorbeeld drie-, vierhonderd kilometer, kan een elektrische auto wel uitdagingen met zich meebrengen." Ook kunnen internationale reizen naar plekken buiten Nederland enigszins gecompliceerd zijn vanwege de beschikbaarheid van laadpunten, waarschuwt hij.

Quote

De gemiddelde Nederlander kan prima uit de voeten met een auto met elektrische aandrijflijn.

Autojournalist Werner Budding

Duurzaam, maar aan de prijs

Naast het bepalen van de mobiliteitsbehoefte is duurzaamheid een belangrijk aspect bij de keuze voor een nieuwe auto. Elektrische auto's worden steeds populairder vanwege hun lagere CO2-uitstoot en de bijdrage aan een schoner milieu. Maar, de prijs van elektrische auto's blijft vaak een heikel punt voor veel mensen. Ook Budding erkent dit: "Het is duur. Met een relatief beperkte actieradius kost een nieuwe elektrische auto zomaar € 30.000. Terwijl je eigenlijk diezelfde auto met een benzinemotor voor € 10.000 minder koopt."

Diesel

En wat kan er volgens Budding nu écht niet meer in 2023? "Diesel. Je ziet nu al plekken in Nederland, maar ook daarbuiten, waar de diesel geweerd wordt. Dat gaat dan om de wat oudere modellen, maar de restwaarde van auto's met een dieselmotor neemt ook flink af. Dus nee, dat zou ik zeker niet aanraden."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie