Binnenland
BNNVARA

Volg nu ook de visarend bij Beleef de Lente

foto: Vroege Vogels/Sjoerd52foto: Vroege Vogels/Sjoerd52
  1. Nieuwschevron right
  2. Volg nu ook de visarend bij Beleef de Lente

Voor het eerst is er in Nederland een webcam gericht op het nest van een visarend. In de uitzending van Vroege Vogels is deze camera van Beleef de Lente aangezet. De roofvogel, die sinds enkele jaren ook in ons land broedt, is nu nog onderweg vanuit zijn overwinteringsgebied in Afrika richting de Biesbosch.

Video niet beschikbaar

Sinds 2016 broedt de visarend in Nederland. In natuurgebied de Biesbosch, onder de rook van Rotterdam. De visarenden is een stuk kleiner dan de zeearend, maar nog steeds erg indrukwekkend. Ze 'bidden' met vleugelslagen en duiken vanaf hoog in de lucht met hun poten vooruit in het water om een vis te vangen.

Tijdens de uitzending van Vroege Vogels TV in de Biesbosch bezochten we in juni 2019 de broedende visarend. Samen met boswachter Thomas van der Es zien we het vrouwtje diep in het nest liggen en het mannetje komt met vis in zijn poten voedsel brengen. Bekijk hier het fragment.

Nest

De visarend maakt zijn nest graag in dode bomen of in hoge masten. Daar is het veilig en overzichtelijk. In de Biesbosch heeft een paartje al enkele jaren een nest in een hoge elektriciteitsmast. In het natuurgebied leven ook verschillende paartjes zeearend. Deze twee roofvogels zijn eigenlijk concurrenten van elkaar. Het is bekend dat zeearenden regelmatig voedsel afpakken van visarenden.

Zweden

Trekvogelonderzoeker Raymond Klaassen heeft onderzoek gedaan naar het trekgedrag van de visarend. Uitgerust met een zendertje zijn Zweedse Visarenden gevolgd tijdens hun tocht van Zweden naar West-Afrika. Het onderzoek laat onder meer zien welke drempels er onderweg genomen moeten worden en in wat voor leefgebied de roofvogel zich ophoudt. Met behulp van de GPS-zenders was te zien in welke boom de vogel de nacht doorbrengt.

Trek van de visarend

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie