Naar homepage
Binnenland

Kringloopboer wil koe in de cloud om uitstoot beter te meten
AVROTROS

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Kringloopboer wil koe in de cloud om uitstoot beter te meten

Als koeien vaker in de wei staan, vermindert de stikstofuitstoot. Hoeveel precies wil boer Maurits Tepper gaan weten. Hij heeft daar een idee voor bedacht en geeft een voorproefje in Radio EenVandaag.

De Drentse kringloopboer Maurits Tepper heeft een systeem bedacht waarmee hij meet hoelang een koe in de wei staat. Tot nu toe wordt de uitstoot via een algemeen rekenmodel berekend, en is daarom niet heel precies. "En dus moeten we aan het meten", zegt Tepper. Zodat per bedrijf, of zelfs per koe, een heel precies beeld van de uitstoot kan worden gevormd.

Vage metingen

"Je schiet met hagel", zegt Tepper over het bestaande systeem. "Wat ik voorstel is dat boeren hun koeien veel vaker in de wei zetten. In de wei raakt de plas niet vermengt met de poep en ontstaat er geen stikstof. Als de boeren die dit kunnen doen, het ook echt gaan doen, kan er heel veel stikstof bespaard worden."

Door per koe te meten, ontstaat een veel nauwkeuriger beeld van de echte uitstoot per bedrijf. Dit is erg belangrijk volgens Tepper. "Je praat nu over het wel of niet uitkopen of verplaatsen van complete bedrijven. Dan is het wel zaak dat je die besluiten neemt op basis van juiste data en niet op basis van een generiek model!"

Elektronisch oormerk

We moeten volgens Tepper dus gaan meten, willen we effectiever zijn. "Nu gaan we bij boerenbedrijven uit van vage metingen en wordt alles op één hoop gegooid. Zo kan het zijn dat vier bedrijven bij een Natura 2000 gebied liggen, waarbij er twee heel weinig uitstoten en twee heel veel. Toch worden ze allemaal hoog aangeslagen, omdat de uitstoot daar relatief hoog is."

Dat moet anders, vindt hij. "Stel dat twee boeren die veel uitstoten omdat hun koeien op stal staan, de koeien 80 procent van de tijd naar buiten doen. Dan scheelt dit heel veel uitstoot. Door het oormerk te vervangen voor een elektronisch oormerk is de koe te volgen. Staat de koe in de wei is er geen sprake van uitstoot. Met dit systeem zou dit allemaal te meten zijn. Dan kunnen we inzichtelijk maken welk bedrijf wat uitstoot en wordt het mogelijk maatwerk te leveren."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie