Binnenland

Wat is beste geschiedenisboek van 2017?

foto: Foto: Librisfoto: Foto: Libris
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is beste geschiedenisboek van 2017?
Het beste historische boek van 2017 wordt vanochtend uit vijf genomineerden gekozen in het NPO Radio 1-programma OVT. Oud-minister Lilianne Ploumen reikt tegen 12 uur de prijs uit.
Het gaat om geschiedenisboeken die een breed publiek aanspreken. De kanshebbers op de Libris Geschiedenis Prijs 2017 zijn de volgende boeken:
- Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 van Martin Bossenbroek
- Jacobs vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw van Craig Harline
- Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme van Ewoud Kieft
- Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa van Luc Panhuysen
- Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao van Carolijn Visser
De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, VPRO, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.
De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt. Dit jaar gebeurt dat tijdens een speciale uitzending van het geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1 vanuit De Rode Hoed in Amsterdam.
De jury van 2017 wordt gevormd door: Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Annegreet van Bergen, schrijfster, journalist en econoom; Wim Klinkert, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de UvA/Nederlandse Defensie Academie; Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant.
Juryvoorzitter is dit jaar mevrouw Lilianne Ploumen, zojuist afgetreden minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Ster advertentie
Ster advertentie