Binnenland
AVROTROS

'Situatie is schrijnend en kortzichtig': Oxfam Novib wil dat armere landen ook coronavaccins kunnen krijgen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Situatie is schrijnend en kortzichtig': Oxfam Novib wil dat armere landen ook coronavaccins kunnen krijgen

Pfizer, Johnson & Johnson en AstraZeneca hebben het afgelopen jaar 26 miljard besteed aan het uitkeren van dividend en het terugkopen van aandelen. Met dit enorme bedrag hadden ook de 1,3 miljard inwoners van Afrika kunnen worden gevaccineerd, blijkt uit cijfers van Oxfam Novib.

Moeten deze farmaceuten de patenten vrijgeven zodat er meer vaccins beschikbaar komen? Esmé Berkhout van Oxfam Novib en Kathleen Van Brempt, coördinator Internationale Handel voor de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement, praten erover bij Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Arme landen vissen achter het net

Oxfam Novib pleit al lange tijd voor het opheffen van de patenten van de coronavaccins, vertelt Berkhout. "Momenteel hebben rijke landen meer dan de helft van de beschikbare vaccins opgekocht. En armere landen hebben niet de macht en de middelen om de vaccins in te kopen. Ze zijn nu dan afhankelijk van donaties vanuit de wereldgezondheidsorganisatie. Op dit moment is één op de vier burgers in rijke landen gevaccineerd, in arme landen is dit één op de vijfhonderd."

Naast dat de situatie schrijnend en kortzichtig is heeft deze verdeling ook invloed op landen als Nederland, zegt Esmé Berkhout.

Europese politiek is aan zet

Kathleen van Brempt, Europees Parlementslid en coördinator Internationale Handel voor de sociaaldemocratische fractie schrikt van de winsten van de farmaceuten. "Het feit dat deze immens grote winsten gepaard gaan met het feit dat overheden veel geïnvesteerd hebben in de vaccins is een bittere pil."

"Zelfs als je egoïstisch zou redeneren vanuit de EU, moet je ervoor zorgen dat iedereen gevaccineerd raakt. We zien dat er enorm veel mutaties ontstaan en dat Nederland en België in een derde golf zitten. Dit komt natuurlijk omdat we grote delen van de wereldbevolking geen toegang heeft tot het vaccin."

'Pfizer-vaccin zonder winstoogmerk'

Farmaceut Pfizer reageert: "Het delen van patenten voor een zeer geavanceerd vaccin, wat een mRNA-vaccin is, is niet de sleutel tot meer vaccins. Moderna heeft haar patent al vrijgegeven, maar er is nog niemand, geen overheid of particulier, die het vaccin is gaan maken."

"Samenwerken binnen de sector en met regeringen is wel de sleutel. De prijs van het vaccin is voor hoge-inkomenslanden hoger dan lage-inkomenslanden. Pfizer biedt het COVID-vaccin aan tegen een prijs zonder winstoogmerk. De ongemakkelijke waarheid is dat bedrijven zoals Pfizer winst moeten maken om dag in dag uit, jaar in jaar uit nieuwe geneesmiddelen en vaccins te kunnen blijven ontwikkelen voor patiënten over de hele wereld."

'Moderna is er nog niet'

Oxfam Novib ziet het als een positieve stap dat Moderna niet vast houd aan de patenten, vertelt Berkhout. "Alleen dan ben je er nog niet. Geen enkele farmaceut, waaronder Moderna, heeft haar kennis en technologie gedeeld met de zogenaamde 'pull' van de WHO. Hiermee zijn farmaceuten uitgenodigd om hun kennis en technologie te delen zodat er snel meer vaccins geproduceerd worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie