Binnenland
NOS

Exitpoll Ipsos: VVD grootste partij, D66 na grote winst tweede partij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Exitpoll Ipsos: VVD grootste partij, D66 na grote winst tweede partij

Volgens een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, blijft de VVD de grootste partij met 35 zetels, 2 meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. D66 wordt in de poll de tweede partij met 27 zetels, een winst van acht zetels. Dat is voor de partij het beste verkiezingsresultaat ooit; in 1994 haalde de partij 24 zetels.

Video niet beschikbaar

Eerste resultaten

De PVV, tot nu de grootste oppositiepartij, haalt volgens de exitpoll 17 zetels, een verlies van 3 ten opzichte van vier jaar geleden. Daarna volgt het CDA, dat een flink verlies zou moeten incasseren en 14 zetels overhoudt (-5).

Op grotere afstand volgt dan de PvdA, die met 9 zetels op hetzelfde niveau blijft als na het enorme verlies van vier jaar geleden. GroenLinks en de SP verliezen volgens de poll ook behoorlijk. GroenLinks zou op 8 zetels komen, een verlies van zes zetels. De SP komt eveneens op 8 zetels, een verlies van zes zetels.

Forum voor Democratie wint volgens de exitpoll vijf zetels en komt op 7. De Partij voor de Dieren staat in de poll op 6 zetels (+1).

Nieuwe partijen

De pan-Europese partij Volt valt op. Bij haar debuut komt de partij afgaande op de poll met 4 zetels in de in de Tweede Kamer. Hetzelfde aantal haalt de ChristenUnie, die daarmee één zetel zou verliezen.

Ook het conservatieve JA21 komt nieuw in de Kamer, met 3 zetels. SGP zou zijn 3 zetels behouden. Denk zou een zetel verliezen en komt uit op 2 zetels. Andere debutanten zijn volgens de exitpoll Bij1 en de BoerBurgerBeweging, beide met 1 zetel. 50Plus houdt een zetel over, drie minder dan ze nu hebben.

Voor de exitpoll geldt een foutmarge van twee zetels. Het aantal zetels van een partij kan dus twee hoger of lager worden (zie kader). De exitpoll is vanwege het stemmen per post en het feit dat op meerdere dagen gestemd kon worden iets minder nauwkeurig dan bij vorige verkiezingen.

Volgens de exitpoll van Ipsos zouden er dus vier nieuwe partijen in het parlement komen: Volt, JA21, Bij1 en de BoerBurgerBeweging.

Peiling

Ipsos heeft maandag en dinsdag bij 25 stembureaus en vandaag bij 45 stembureaus mensen gevraagd op welke partij ze hebben gestemd. Het is dus een peiling, maar dan niet met de vraag waarop mensen gáán stemmen, maar waarop ze hébben gestemd. De bezoekers van de stembureaus vormen een afspiegeling van het electoraat.

Na 21.45 uur komt er nog een update van de exitpoll van Ipsos. Daarvoor is tot 21.00 uur bij de stembureaus gepeild, bij deze is dat tot 20.30 uur gedaan.

Foutmarges groter

Bij elke gewone peiling, exitpoll of prognose is er sprake een foutmarge. De uitslag kan voor een partij hoger of lager uitvallen dan gepeild. Vanwege het briefstemmen en de verdeling van het fysieke stemmen over meerdere dagen, is de foutmarge groter dan normaal.

Waar in andere jaren het daadwerkelijke aantal zetels dat een partij behaalt meestal maximaal één scheelt met de exitpoll, zijn dat nu twee zetels. Blijkt bijvoorbeeld uit de exitpoll dat een partij 15 zetels haalt, dan kunnen dat er in de einduitslag dus ook 13 of 17 worden.

Bij partijen met een laag zetelaantal zal die marge in de praktijk kleiner zijn. Een partij die in de exitpoll op twee zetels staat komt hoogstwaarschijnlijk niet op nul of vier zetels uit, maar kan wel op één of drie komen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie