Binnenland
AVROTROS

We zijn veel meer gaan fietsen in de coronacrisis en dat heeft een keerzijde: 'Er moet iets gebeuren'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. We zijn veel meer gaan fietsen in de coronacrisis en dat heeft een keerzijde: 'Er moet iets gebeuren'

"We zijn met zijn allen echt meer gaan fietsen, zowel recreatief als ook weer gewoon naar het werk", zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen in Stax&Toine. En dat levert ook meer ongelukken op, want fietsers en wandelaars zijn oververtegenwoordigd in de cijfers van verkeersslachtoffers.

In de afgelopen coronaperiode is het aantal ongelukken met fietsers niet afgenomen ziet Van Bruggen: "Het aantal zwaargewonden is niet afgenomen, terwijl we veel minder mobiel zijn." En dat komt ook omdat we veel meer zijn gaan fietsen. "27 procent van de mensen die normaal met het OV zou gaan gaat nu met de fiets, en zo'n 17 procent zegt: 'Ik ga met de auto.' Dat zijn mega-veranderingen."

Fietsen kopen

Van Bruggen denkt te weten waarom: "Doordat we thuis alleen maar rondjes mochten rijden om het huis heen en een beetje mogen wandelen, zie je dus dat we massaal fietsen zijn gaan kopen." En hoewel hij fietsen graag stimuleert baart het hem ook zorgen. "Voor de verkeersveiligheid is het niet goed. Dat is echt een probleem."

Hij verwacht dat het aantal doden in het verkeer met 30 procent zal stijgen als we niets doen. Er moet iets gebeuren aan de infrastructuur, vindt Van Bruggen. "Daarom heeft de minister voor de kerst al een half miljard vrijgemaakt voor verkeersveiligheid. En dan gaat het met name over de fiets verkeersveiligheid." Volgens Van Bruggen moet je het verkeer veel meer uit elkaar houden dan nu. "Als je kijkt wat er over het fietspad gaat. En de e-steps moeten nog komen. Langzame fietsers, snelle fietsers. Fietsers kunnen vrachtwagens ontmoeten. Dat moet echt beter."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie