Binnenland
AVROTROS

Wachttijd voor een coronatest blijft: 'Maar tot die tijd binnen blijven blijkt voor iedereen lastig'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wachttijd voor een coronatest blijft: 'Maar tot die tijd binnen blijven blijkt voor iedereen lastig'

De GGD'en in het land schalen op. Meer mankracht, meer testen, maar: net zulke lange wachttijden voor die testen én voor de uitslag er is. Epidemioloog Arnold Bosman ziet het met leden ogen aan, vertelt hij in EenVandaag.

Bosman, eerder werkzaam voor zowel de GGD als voor het RIVM, was vorige week nog één van de vier briefschrijvers die het kabinet opriepen om meer te doen om het virus in te dammen. Hij baalt van de lange wachttijden, want het komt de effectiviteit van het bestrijden van het virus niet ten goede, zo ziet hij.

Dagen wachten op uitslag

Ada Ritzer, een fotografe uit het Gelderse Laren, kreeg vijf dagen na haar coronatest pas te horen dat ze geen corona had. "We hebben op een dinsdag gebeld en vrijdag konden we terecht. Uiteindelijk kregen we de woensdag daarop de uitslag. Die was gelukkig negatief. Via de buurtapp heb ik iedereen op de hoogte gesteld, dat we de drukte niet op gingen zoeken. Ik ging alleen een rondje hardlopen. Tot de uitslag er was."

Haar zoon moest thuis blijven van school omdat hij ook pas veel later hoorde dat hij coronavrij was. En haar dochter wist al veel eerder dat ze coronavrij was. Op de vraag of Ritzer zelf helemaal thuis is gebleven terwijl ze wachtte op de uitslag van de test, volgt een kleine stilte. De dochter van Ritzer moest ergens heen, terwijl Ritzer zelf nog op de uitslag wachtte. "Strikt genomen mag je die dan ook niet wegbrengen. Maar met mondkapje in de auto en dan maar in de auto blijven, zo ging dat afzetten van haar dan."

Opschalen

Inmiddels heeft de GGD laten weten dat er flink wordt opgeschaald, maar dat de wachttijd wel blijft. 9 van de 25 GGD'en breiden hun capaciteit uit. Maar toch blijft de wachttijd dus lang. Soms moet je na een test meer dan 48 uur wachten tot je weet of je wel of geen corona hebt.

Bosman spreek uit eigen ervaring: "Dat is heel anders dan een paar weken geleden. Toen moest ik ook een test ondergaan. Ik kon dezelfde dag terecht en binnen 48 uur had ik de uitslag. Dat is zoals je het wilt. En nu is het dus drukker en wordt het dus ook een zorg, want je hebt die snelle testen nodig om het virus de kop in te kunnen drukken." Want als mensen naar buiten gaan terwijl ze mogelijk besmet zijn maar nog geen uitslag hebben, loopt het contactonderzoek natuurlijk achter.

Kritisch op dashboard

"Ik vrees ook dat het 'dashboard coronavirus' vertraagd is. Je wil dat dat dashboard de situatie van nu weergeeft.", vertelt Bosman. "Er moet nu snel geschakeld worden. Er moeten nu op landelijk niveau duidelijke keuzes gemaakt worden. Dus zien welke labs er beschikbaar zijn om bijvoorbeeld bij mensen thuis langs te komen en maak de infrastructuur fijnmaziger."

Bosman benadrukt dat, ook al zijn er nu flinke wachttijden, je moet binnenblijven tot de uitslag er is. "Je wil met die testen ook snel weten of het virus mogelijk actiever wordt. En tot je de uitslag hebt moet je gewoon binnen blijven. In de praktijk blijkt dat lastig voor iedereen. Soms horen mensen van de GGD die mensen hun uitslag doorbellen, dat mensen alweer op een markt rondlopen zonder dat ze weten of ze wel of geen corona hebben."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie