Binnenland

‘Aan vrijheid ging lijden vooraf’

KRO-NCRV
foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Aan vrijheid ging lijden vooraf’

In haar eerste toespraak als burgemeester van Amsterdam zal Femke Halsema tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam het belang van ‘blijven herdenken’ benadrukken. "We moeten ons blijven realiseren dat aan onze vrijheid lijden vooraf is gegaan, met een lange IJ", aldus de burgemeester vrijdag in het Radio 1-programma 1 op 1.

"Onze vrijheid wordt betekenisloos als we ons niet blijven realiseren hoeveel mensen offers hebben gebracht," zegt Halsema, die vindt dat onze vrijheid op momenten onder druk staat. "Op het moment dat een samenleving meer gepolariseerd raakt en er heviger meningsverschillen zijn, dan zul je moeten bewaken dat al die mensen die met elkaar van mening verschillen dat in volle vrijheid kunnen doen."

Dat betekent volgens de burgemeester dat burgers actief moeten worden beschermd om zich te kunnen uiten. "En tegelijkertijd zul je moeten bewaken dat mensen de grens niet overgaan in het intimideren van anderen." Halsema wijst in dat licht op de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson die de toegang tot Nederland is ontzegd. "Wij zijn heel blij met de maatregel van staatssecretaris Harbers," vindt Halsema. "Het is met mijn volle instemming en ook op mijn verzoek."

Quote

Zijn vrijheid betekent de onvrijheid van anderen. Daar sta ik pal tegen

Femke Halsema

Ook ging ze tijdens de uitzending in op de radicalisering het Cornelius Haga-lyceum, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde in maart van dit jaar dat leerlingen van die middelbare school worden beïnvloed door leraren die contact onderhouden met terroristen. "We kennen in Nederland vrijheid van onderwijs. Die kan niet misbruik worden voor het verspreiden van extremisme."

"We hebben er nooit voor gepleit om het Haga Lyceum te sluiten", benadrukt Halsema. Ze heeft de vrijheid van onderwijs, ook orthodox onderwijs, hoog in het vaandel staan. "We hebben alleen geen enkel vertrouwen in het bestuur", zegt de burgemeester. Ze wijst ouders van leerlingen die op die school zitten erop dat 'ze zelf ook de mogelijkheid hebben om een goed bestuur te kiezen'.

Quote

De vrijheid van meningsuiting is geen excuus voor het bedreigen en intimideren van minderheden en voor rassenhaat

Femke Halsema

Vrijdag deed ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers een oproep om het groeiend antisemitisme in Europa hard aan te pakken. "Ik heb heel veel contact met de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Ik herken de zorgen. Herken ik ook dat mensen weg willen uit Amsterdam? Dat hoor ik niet vaak. Wat ik wel vaak hoor is dat mensen zich onvrij voelen, bijvoorbeeld om met een keppeltje over straat te lopen", zegt Halsema.

Wat kun je dan doen tegen antisemitisme in de hoofdstad? Halsema: "Voorleven dat je dit niet accepteert en nooit accepteert. Dat de vrijheid van meningsuiting geen excuus is voor het bedreigen en intimideren van minderheden en voor rassenhaat. En op het moment dat de vrijheid van meningsuiting overgaat in rassenhaat, er ook opgetreden zal worden."

Ster advertentie
Ster advertentie