Binnenland

'Facebook gaf telefoonmakers toegang tot persoonsgegevens'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Facebook gaf telefoonmakers toegang tot persoonsgegevens'

[AVROTROS] Facebook heeft zeker zestig telefoonfabrikanten toegang gegeven tot persoonsgegevens van gebruikers. Dat zegt The New York Times. Het gaat om makers van mobiele telefoons, zoals Apple, Samsung, BlackBerry, Microsoft en Amazon.

Dit blijkt uit afspraken die Facebook tien jaar geleden maakte met telefoonfabrikanten die de Times onderzocht. Facebook had op dat moment nog niet voor elke telefoon een eigen app. Om te zorgen dat consumenten gebruik konden maken van Facebook op een mobiele telefoon kregen telefoonmakers toegang tot gegevens van de Facebookgebruiker.

Geen toestemming

Zij kregen niet alleen toegang tot gegevens van consumenten, maar ook de gegevens van hun vrienden. Hiervoor is nooit toestemming gegeven. Het gaat dan om informatie over bijvoorbeeld politieke voorkeur, relatiestatus en evenementen die werden bezocht.

Geen misbruik

Facebook geeft toe dat er toegang is verleend aan telefoonfabrikanten, maar zegt dat er geen misbruik is gemaakt van gegevens. Ook ontkent Facebook dat gegevens van vrienden zonder toestemming ingezien konden worden. Facebook is momenteel bezig de toegang voor bedrijven af te bouwen.

Radar besteedde op 24 maart 2018 op NPO Radio 1 aandacht aan het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica. Dat bedrijf misbruikte persoonsgegevens van miljoenen consumenten om gericht te adverteren tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In dit artikel lees je hoe je kan zie welke informatie Facebook van jou opgeslagen heeft.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie