Binnenland

Puigdemont over regionale verkiezingen: we gaan de uitdaging aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Puigdemont over regionale verkiezingen: we gaan de uitdaging aan

[NOS] De afgezette regiopresident Puigdemont van Catalonië zal de uitslag van de regionale verkiezingen in december respecteren. Hij roept de Catalanen op om zijn regering te steunen en te helpen voorkomen dat de Spaanse overheid de Catalaanse instituties afbreekt.

Dat zei hij op een persconferentie in Brussel. Hij noemde de verkiezingen op 21 december een uitdaging die hij wil aangaan. Ook vroeg hij zich af of de Spaanse regering de uitslag zal respecteren als de voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid winnen.

De regering van Puigdemont werd vorige week afgezet, nadat het Catalaanse parlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid. De Spaanse vice-premier Sáenz de Santamaría is nu bewindvoerder in de regio.

Geen politiek asiel

Puigdemont zei dat hij naar Brussel is gekomen om "het Catalaanse probleem aan de orde te stellen in het hart van de Europese Unie". Hij riep opnieuw op tot een vreedzame dialoog en wil dat de Europese Unie in actie komt.

Puigdemont is sinds gisteren in de Belgische hoofdstad. Media meldden dat hij wellicht politiek asiel wilde aanvragen. De gewezen regiopresident zei dat dat niet aan de orde is. Volgens hem staan de Catalanen in hun recht. "We geven de regering niet op. We gaan door met ons werk. We verdedigen onze ideeën, ondanks alle tegenwerking."

Voorlopig in Brussel

Hij zei dat hij niet in België is om zich aan vervolging te onttrekken. Puigdemont wordt door de Spaanse justitie samen met andere Catalaanse leiders verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. Wel zei hij dat hij voorlopig in Brussel blijft. Voor hij terugkeert wil hij garanties van de Spaanse regering op een eerlijk proces.

In Spanje heeft het hooggerechtshof inmiddels de voorzitter van het Catalaanse parlement opgeroepen om te komen getuigen. Hij moet zich samen met vijf andere parlementariërs op 2 en 3 november melden.

Ster advertentie
Ster advertentie