Binnenland

Door orkaan Maria getroffen Dominica volledig afhankelijk van Nederlandse hulp

foto: Koninklijke Marinefoto: Koninklijke Marine
  1. Nieuwschevron right
  2. Door orkaan Maria getroffen Dominica volledig afhankelijk van Nederlandse hulp

[NOS] Het kleine eiland Dominica, een onafhankelijk land in de Caribische zee, werd vorige week zwaar getroffen door orkaan Maria, net als Irma een orkaan van de zwaarste categorie. Volgens de politiechef is het dodental inmiddels opgelopen tot 27. Nederlandse militairen schieten er te hulp met voeding en schoon drinkwater.

Sommige delen van het Dominica, niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek, zijn alleen over zee bereikbaar. Daar wordt noodhulp geleverd door Nederlandse mariniers van het schip de Zr. Ms. Zeeland. Dat was met nieuwe hulpgoederen onderweg naar Sint Maarten, maar boog af naar Dominica toen orkaan Maria langs trok.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volledig afhankelijk van Nederlandse hulp

De Zeeland ligt al vier dagen voor de kust van Dominica, maar kon vandaag pas daadwerkelijk aanmeren. "Het eiland is er zeer ernstig aan toe. Het is nog zorgelijker dan de situatie op Sint Maarten", vertelt André van der Kamp, commandant van de Zeeland in het NOS Radio 1 Journaal. De wegen zijn moeilijk begaanbaar en bergachtige gebieden verstoken van hulp. "Gelukkig kunnen we met onze helikopter overal komen."

Er bestaat een dringend tekort aan voedsel en schoon drinkwater. "Je ziet de paniek bij de mensen die we ontmoeten. Dominica is momenteel volledig afhankelijk van de Nederlandse hulp."

Sint Maarten

Het vliegveld en de haven zijn inmiddels weer operationeel. Hulpgoederen kunnen het land bereiken, "wij distribueren het verder landinwaarts", aldus Van der Kamp.

De operatie op Sint Maarten gaat ondertussen gewoon door. "De situatie is er onder controle. Zo'n 600 collega's van de landmacht, luchtmacht, marechaussee en marine zijn er nog operationeel voor hulp", vertelt de commandant. "De goederen die de Zeeland oorspronkelijk naar Sint Maarten zou brengen, kunnen ze wel missen. Wij doen nu goed werk op Dominica."

Ster advertentie
Ster advertentie