Binnenland

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zwaargewond na aanslag, drie verdachten aangehouden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zwaargewond na aanslag, drie verdachten aangehouden

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is zwaargewond en vecht voor zijn leven. Dat heeft burgemeester Halsema van Amsterdam gezegd op een persconferentie. Ze noemde hem een nationale held en een moedige journalist en sprak van een brute aanslag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politiechef Frank Paauw zei dat er drie verdachten zijn aangehouden, onder wie de mogelijke schutter. Twee van hen werden aangehouden op de snelweg A4.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Vries werd eerder op de avond, rond 19.30 uur, op straat neergeschoten. Dat gebeurde in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, niet ver van de studio van RTL Boulevard, waar hij vanavond te gast was. Zijn situatie zag er meteen al ernstig uit, omdat al snel duidelijk werd dat hij in het hoofd was geraakt.

Volgens Halsema is de 64-jarige verslaggever nog lang niet klaar met zijn werk. Ze zegt dat haar gedachten uitgaan naar zijn gezin en zijn naasten.

Ook demissionair premier Rutte en minister Grapperhaus herhaalden op een aparte bijeenkomst geschokt te zijn. Rutte noemde het "een aanslag op de vrije journalistiek". En minister Grapperhaus beloofde dat alle feiten boven zouden komen. "Nederland is een land waar journalisten in alle vrijheid elk onderzoek kunnen doen dat gedaan moet worden.

Bekijk hier de complete persconferentie

Ster advertentie
Ster advertentie