Naar homepage
Binnenland

GTST bestaat 30 jaar: Laura en Robert uit Meerdijk blikken terug

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. GTST bestaat 30 jaar: Laura en Robert uit Meerdijk blikken terug

Op de kop af dertig jaar geleden, op 1 oktober 1990, startte Nederlands langstlopende soap Goede Tijden Slechte Tijden. Jette van der Meij speelt Laura Selmhorst, en is de enige die er al sinds de eerste aflevering bij is. Ze blikt terug in Stax&Toine.

Haar personage maakte nogal wat mee in de soap: zoon Arnie overleed door een vliegtuigcrash, baby Lotje stierf in haar slaap, ze zat in een sekte, werd gegijzeld door een seriemoordenaar, trouwde een man die later je zoon bleek te zijn en werd in de steek gelaten voor het altaar. Als Jette de vraag krijgt welke verhaallijn ze het leukst vond om te spelen kan ze niet kiezen: "De begintijd was geweldig, maar de reis naar Venezuela die we maakten, waar we met zijn allen naar toe zijn geweest was wel een hoogtepunt. Voor de rest was er zo veel leuk dat ik het niet weet."

Laura wel eens zat geweest

Van der Meij was 36 toen ze startte in de soap. Ze had nooit verwacht dat dat dertig jaar lang zou duren. "Ik dacht ik ga even Goede Tijden doen en dan wilde ik doorgaan met mijn muziektheaterproducties, waar ik al mee bezig was. Ik dacht dan kennen mensen me iets meer en dan kan ik het makkelijker in de theaters verkopen. Dat was eigenlijk het plan, maar zo is het niet gegaan."

In al die jaren is ze Laura wel eens zat geweest. "Ik heb wel eens momenten gehad dat ik dacht: als jullie echt willen dat Laura alleen maar huilt, dan moeten we misschien maar een einde maken aan de rol. Haar kinderen waren ziek of overleden, haar man ging vreemd en het leek me leuk als ze die ellende en het verdriet zou ontstijgen. We maken allemaal ellende en verdriet mee en hoe mooi is het dan als je zo sterk wordt dat je daarmee om kan gaan en er krachtiger uitkomt. Ik zag dat als iets wat we met de rol moesten doen. Het was voor mezelf leuker om te spelen en het was inspirerend voor de mensen die kijken dat ze dat voor elkaar kreeg. Ze is manager van de Rozenboom geworden, heeft haar eigen carrière gehad en beslissingen genomen in de liefde en toen vond in het weer leuk."

Onderschat

Vaak onderschatten mensen wel een beetje hoe zwaar het spelen in de soap is, vertelt de actrice. "Het is topsport. Op vrijdag ben je klaar en op maandag moet je er weer staan. In het weekend ben je bezig alle teksten te leren. Je kan nooit een dag hebben dat je zegt: ik ben een beetje moe en vandaag maar even wat minder, dat gaat gewoon niet. Je speelt 150 procent en als je dat niet wil moet je het niet doen. Het moet je passie zijn, anders hou je het niet vol."

Vanavond in de jubileumaflevering keert Robert Alberts, de ex-man van Laura terug in de soap. Ze speelden 18 jaar samen en zoiets pak je gelijk weer op. "Wilbert en ik hebben zoveel samen gespeeld dat als we weer even Robert en Laura zijn, dan zien we al die scènes weer terug, al die ruzies die we hadden en die keren dat we elkaar om acht uur ‘s ochtends elkaar de huid vol scholden, en dan zijn we er weer."

Heimwee naar Meerdijk

Wilbert Gieske is het met haar eens: "Je bent zo nauw met elkaar betrokken. Je deelt privé dingen en je moet samenwerken en dat kan niet als je elkaar niet honderd procent vertrouwt." Gieske vertrok in 2008 uit de soap omdat hij positief gefrustreerd was en als acteur ook wel eens andere personages wilde spelen, maar zijn terugkomst voelde als vanouds: "Je komt collega’s tegen, Jette doet precies dezelfde Laura, het was een warm bad. Het ging moeiteloos."

Toch heeft hij nooit spijt gehad van zijn vertrek: "Spijt is niet het woord, wel heimwee naar het werk, succes, het geld en de regelmaat." Voor de mensen op straat blijft hij toch zijn hele leven Robert. "Ik loop nog wel eens een supermarkt binnen en dan laten nog steeds vrouwen op leeftijd de boodschappentas vallen en roepen ‘Robert!’. En dan ga ik weer op de foto."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie