Binnenland
NOSNTR

'Ik was voor mijn ouders de brug naar de horende wereld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik was voor mijn ouders de brug naar de horende wereld'

Samuel Gerrets groeide op als kind van twee dove ouders. Nu is hij zelf vader van twee kinderen, en merkt hij pas hoe bijzonder zijn jeugd is geweest. “Op vroege leeftijd was ik voor mijn ouders een brug naar de horende buitenwereld”, vertelt Gerrets in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

In Nieuws en Co wordt vier dagen lang gesproken met mensen die in hun leven een moment zijn tegenkomen, waarin de rollen opeens werden omgedraaid.

Tijdens zijn jeugd fungeerde Gerrets als tolk. Dat werd een loyaliteitsconflict, vertelt hij. “Je wil je ouders zo goed mogelijk van dienst zijn, maar je wil ook een kind zijn.” En juist kind zijn, was soms zo moeilijk, gaat hij verder. “In bepaalde settings wil je gewoon niet het woord doen voor je ouders. Dan zaten we bij een arts en moest ik aan mijn ouders vragen of ze neerslachtig waren. Dat wil je als kind niet weten.”

Het was een eyeopener toen Gerrets zelf vader werd. “Toen merkte ik: als ouder wil je kunnen zorgen voor je kind, zodat je kind lekker kind kan zijn.” Toch had zijn opmerkelijke opvoeding ook positieve kanten, zegt hij. “Ik heb gezien hoe mooi het kan zijn om je ouders te helpen. De situaties waarin ik geen druk ervoer om tolk te zijn, waren gewoon heel mooi.”

Nu ik er zelf mee te maken heb

Ster advertentie
Ster advertentie