Binnenland
WNL

Directeur Groningen Airport: ‘Verplaats vluchten en bedrijfsactiviteiten naar het noorden’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Groningen Airport: ‘Verplaats vluchten en bedrijfsactiviteiten naar het noorden’

Schiphol schrapt deze zomer honderden vluchten. De komende dagen bepalen vliegmaatschappijen welke vluchten geannuleerd of mogelijk verplaatst moeten worden. 'Ik vind dat Schiphol snel vluchten moet verplaatsen, dan kunnen mensen alsnog op vakantie', stelt directeur van Groningen Airport Eelde Meiltje de Groot in Sven Op 1.

Groningen Airport Eelde (GAE) meldde eerder tot twintig vluchten per dag te kunnen overnemen van Schiphol. Het kleine vliegveld heeft, in tegenstelling tot andere vliegvelden in Nederland, niet alle start- en landingsrechten vergeven. Toch zijn er nog geen vluchten verplaatst naar de luchthaven in Eelde. “Luchtvaartmaatschappijen hebben lang moeten wachten op duidelijkheid van Schiphol. Er is nu eindelijk duidelijkheid over de verminderd aantal vluchten.”

Het vliegveld heeft bovendien voldoende ruimte binnen de vergunning voor stikstof en geluidsoverlast om de vluchten deze zomer over te nemen. Wel benadrukt de directeur dat Groningen Airport door het trage besluit van Schiphol de eerste weken van de zomer minder kan bijdragen. Maar het regionale vliegveld onderzoekt hoe zij sneller kunnen opschalen. Als voorbeeld geeft voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchthavens Meiltje de Groot het proces rond het afgeven van een bewijs omtrent goed gedrag: “Het duurt nu drie weken voor een nieuwe medewerker op een luchthaven om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te krijgen. Er wordt nu gekeken of dit sneller kan.”

Krimp Schiphol

Schiphol moet ook op de lange termijn het aantal vluchten terugbrengen in verband met de stikstof en geluidsoverlast, dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf. Airport Groningen kan helpen bij het ontlasten van Schiphol, zegt De Groot. De topvrouw benadrukt de uitzonderlijke omstandigheden in noord Nederland: “In Eindhoven hebben ze grote moeite met het vinden van mensen en grote problemen met stikstof. In noord Nederland hebben we stikstofruimte.” Daarom pleit De Groot voor een betere spreiding van bedrijfsactiviteiten: “De rest van land moet eens naar het noorden kijken welke kansen hier liggen” stelt De Groot.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie