Binnenland
AVROTROS

E-bike gestolen? Deze eisen gelden bij vergoeding voor diefstal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. E-bike gestolen? Deze eisen gelden bij vergoeding voor diefstal

Slechts de helft van de e-bikes in Nederland is verzekerd. Als je pech hebt, kan dat je zomaar tweeduizend euro kosten. In 2020 werd ruim 18.000 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. Dat is een stijging van maar liefst 37 procent ten opzichte van vorig jaar. "Verzeker je fiets, wanneer je het risico om dat geld kwijt te raken niet aandurft", adviseert Bert Gelling, ANWB verzekeringen in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Een elektrische fiets kost al gauw tweeduizend euro. Ben je in staat het risico te accepteren dat je het geld wat je in de fiets hebt gestopt kwijtraakt? "Dat is een afweging die je altijd voor jezelf moet maken", zegt Gelling.

Welke dekking heb je nodig?

Wil je de fiets wel verzekeren, dan zijn er volgens Gelling drie belangrijke dekkingen: diefstal, schade en pechhulp. "Bij een e-bike is het vaak lastig om zelf onderdelen te repareren. Dan is het toch fijn dat als je niet verder kunt, je fiets weer veilig thuis wordt gebracht."

Wat kost een fietsverzekering voor je e-bike?

De kosten van de fietsverzekering hangt af van de prijs van je fiets, maar ook van de regio waarin je woont. "In grote steden worden veel meer fietsen gestolen dan in afgelegen dorpen. Daar zijn de premies dan ook een stuk hoger", legt Gelling uit. De premies lopen uiteen van ongeveer vijftig euro tot honderdvijftig euro.

Eisen vergoeding bij diefstal

Om aanspraak te kunnen maken op je fietsverzekering bij diefstal, gelden een paar belangrijke eisen. Zo zal de verzekering vragen om een ART2 goedgekeurd slot. Je herkent dit slot aan het ART-logo, het aantal sterren en een viercijferig goedkeurnummer.

Ook moet je bij diefstal een proces verbaal op laten maken en in de meeste gevallen moet je beide sleutels van het ART-slot kunnen overleggen. Dit is om aan te tonen dat je de fiets daadwerkelijk goed op slot hebt gezet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie