Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke werkdag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor vandaag

Filmmaker Martin Koolhoven
Martin Koolhoven brak in 1999 door met de telefilm Suzy Q., waarin Carice van Houten de hoofdrol speelde. In 2005 bracht hij de films Het Schnitzelparadijs en Knetter uit. De verfilming van Jan Terlouws Oorlogswinter betekende zijn internationale doorbraak als regisseur. Vanaf volgende week draait zijn film Brimstone in de bioscoop, een western-thriller die zich afspeelt in het Amerika van de negentiende eeuw. Zijn levenswerk, hij is zowel de scenarioschrijver als regisseur van de film. Pieter van der Wielen spreekt met Koolhoven in Nooit Meer Slapen.

Jonge Mantelzorger
Kevin van Stralen is mantelzorger voor zijn oma. Nu zijn ook zijn moeder en vader ziek geworden en zorgt hij ook voor hen. Hoe combineert hij deze zorg met zijn studie en bijbaan? Heeft hij nog wel een privéleven? Kevin van Stralen vertelt vanmiddag in Radio EenVandaag over zijn rol als mantelzorger.

Tijd voor een nieuw volkslied.
De Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, wil een nieuwe versie van het Nederlandse volkslied schrijven. Volgens Vegter is het huidige volkslied, Het Wilhelmus, verouderd. Vegter wil overleggen met deskundigen over de eisen waaraan een modern volkslied moet voldoen. Zij vertelt over het nieuwe volkslied rond 09.30 uur in De Ochtend.

Alle programma's zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids voor vandaag.

Gisteren gemist

Er is onrust bij de redacties van de regionale dagbladen van de Telegraaf Media Groep. De direct wil op personeelskosten besparen door de redacties van de regionale kranten in één organisatie onder te brengen met de redacties van de Telegraaf en Metro. Dit betreft onder meer het Haarlems Dagblad, Noord-Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander. Arjan Paans, hoofdredacteur van de Holland Media Combinatie, waar de regionale kranten onder vallen, reageert hierop in De Ochtend:

Video niet beschikbaar

Franse werknemers hebben vanaf deze week het wettelijk recht om hun smartphone buiten werktijd uit te zetten. Hun werkgever is verplicht hen er op te wijzen dat ze thuis geen mail of appjes meer hoeven te beantwoorden. Frankrijk wil zo een eind maken aan de cultuur van "altijd bereikbaar zijn". Zou dit voor ons ook een goed idee zijn? Daantje Derks, psycholoog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en FNV-bestuurder Coen van der Veer praten hierover in De Nieuws BV:

Ook smartphone-vrije dagen in Nederland invoeren?

Ster advertentie
Ster advertentie