Binnenland
AVROTROS

Tekort aan pleegouders: 'Over elk kind moeten we ons zorgen maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan pleegouders: 'Over elk kind moeten we ons zorgen maken'

Door middel van een nieuwe campagne met comedian Jandino Asporaat moet het tekort aan pleegouders in de regio Rotterdam worden opgelost. Maar landelijk speelt het tekort al jaren: volgens de laatste cijfers (uit 2019) gaat het om zo'n duizend kinderen die nog een plek zoeken. John Goessens, voorzitter Landelijk Overleg Pleegzorgaanbieders, reageert in Blok&Toine: "Over elk kind dat niet op tijd pleegzorg krijgt, moeten we ons zorgen maken."

Marloes Kroeze is zelf pleegmoeder van twee kinderen, en snapt de twijfel bij sommige ouders wel. "Het is absoluut soms ook pittig, je leven verandert er door. Alleen is het ook een verrijking."

Ontwikkeling

Kroeze koos voor het pleegouderschap omdat ze samen met haar partner geen kinderen kon krijgen én omdat ze kinderen die het moeilijk hebben een toekomst wil bieden. "Voor mij houdt pleegzorg in dat je die basis geeft zodat kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige persoonlijkheden. Dat ze het verleden kunnen verwerken en en in hun voordeel kunnen gebruiken."

Een veilige, vertrouwde basis bieden is daarbij van levensbelang, weet Kroeze. “Het is zo belangrijk voor die kinderen om een plek te hebben, waar er in hen geloofd wordt. Waar ze een toekomst hebben, waar dat eerst een stuk moeizamer was.”

Altijd werven

Dat klinkt nobel. Desondanks is het aantal nieuwe pleegouders dat zich op dit moment aanmeldt, niet genoeg. Daarbij ontstaat het tekort niet alleen doordat veel potentiële pleegouders twijfelen om een kind in huis te nemen. Goessens ziet meer oorzaken: "De reden waarom er meer pleegkinderen bijkomen dan in het verleden, is dat we als samenleving willen dat kinderen liever in een ander gezin willen opvangen, dan in een tehuis. Pleegzorg is een van de belangrijkste oplossingen voor kinderen die een tijdje niet thuis kunnen zijn."

Pleeggezinnen tekort

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie