Binnenland

Kabinet-Rutte IV gepresenteerd: luister de reacties van de nieuwe bewindslieden terug

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet-Rutte IV gepresenteerd: luister de reacties van de nieuwe bewindslieden terug

Vandaag is - 299 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen - het Kabinet-Rutte IV beëdigd. In een extra lange special NOS Presentatie Kabinet-Rutte IV kwamen de nieuwe kabinetsleden aan het woord. Luister hier de reacties van de nieuwe bewindslieden terug.

Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Defensie, sprak over het doel van de extra miljarden die er beschikbaar komen voor haar ministerie: "Doel is dat de Nederlandse krijgsmacht mee kan doen in de NAVO, in de EU-samenwerking. Dat we kunnen leveren wat past bij Nederland."

Video niet beschikbaar

Na de moord op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries ligt er een enorme uitdaging voor Dilan Yeşilgöz, de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Ondanks de veiligheidsrisico's heeft Yeşilgöz niet getwijfeld over het aannemen van haar nieuwe functie: "Eerlijk gezegd heb ik niet getwijfeld. Het is een vakgebied waar ik heel lang in werk en waar mijn hart ligt."

Video niet beschikbaar

Voor Franc Weerwind, de nieuwe minister voor Rechtsbescherming, de vraag waar hij zich vooral mee bezig gaat houden op zijn nieuwe post? Weerwind zegt de toegang tot het recht voor alle Nederlanders zo "toegankelijk mogelijk" te maken en zo "betaalbaar mogelijk" te maken.

Video niet beschikbaar

Wopke Hoekstra verruilt zijn baan als minister op het ministerie van Financiën voor een nieuwe functie als minister van Buitenlandse Zaken. Hij zal daardoor veel van huis zijn. Hoe werd daar thuis op gereageerd? "Ik moet zeggen dat de oudste twee kinderen vooral de mogelijkheden zagen. Die hadden een soort ontluisterend enthousiasme over wat dit thuis kan betekenen," zo vertelde Hoekstra in NOS Presentatie Kabinet-Rutte IV.

Video niet beschikbaar

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, werd gevraagd naar de mogelijkheid tot extra coronasteun voor ondernemers: "We gaan kijken hoe we iedereen erbij kunnen houden. Aan de andere kant kun je ook niet altijd steun blijven geven. Dus we moeten een goede mix gaan vinden."

Video niet beschikbaar

De nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, reageerde op de beveiligingsmaatregelen die zijn getroffen bij zijn voorganger, Hugo de Jonge. Bij De Jonge is onlangs een politiepost voor zijn woning geplaatst. Kuipers zegt twee keer te hebben nagedacht over het aannemen van deze nieuwe rol als minister van VWS: "Ja, absoluut. Het is buitengewoon vervelend dat bij dit soort functies nu dit soort dingen voor komen."

Video niet beschikbaar

Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is eerder medewerker geweest van dhr. Remkes en mw. Hennis. Wat is de belangrijkste les van die twee oud-bewindslieden die zij meeneemt in dit vak? "Ze waren allebei wel heel liberaal. Een liberale inborst, dus die neem ik sowieso mee. Allebei en vooral Jeanine (Hennis) is heel benaderbaar, dat vind ik ook iets wat ik heel belangrijk vind en graag meeneem."

Video niet beschikbaar

Voor Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, de vraag of Lelystad Airport wel geopend moet worden? Toch is Lelystad Airport volgens Harbers onderdeel van een "veel grotere puzzel":

Video niet beschikbaar

De nieuwe minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, hangt zijn 'klimaatdrammer'-trui niet achter zijn bureau, op zijn nieuwe ministerie: "Gelukkig is dat drammen niet meer nodig, want er ligt nu een heel ambitieus coalitieakkoord."

Video niet beschikbaar

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, sprak over de terugkeer van de basisbeurs: "Ik denk dat het mooi is dat we nu met die basisbeurs een barrière wegnemen voor een groep studenten die misschien niet zouden gaan studeren, als die mogelijkheid er niet was."

Video niet beschikbaar

"We hebben een groot stikstofprobleem. Dat gaan we zeker deze kabinetsperiode nog niet oplossen. Maar ik ga wel proberen dat hele grote probleem een stukje kleiner te maken." Zo vertelde minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal.

Video niet beschikbaar

Minister Hugo de Jonge kende gedurende zijn tijd als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een hectische periode. Voelt zijn overstap naar het ministerie van Volkshuisvesting als een opluchting? "Opluchting zou ik zelf nooit zeggen. Maar thuis voelen ze dat wel zo. Dat is ook begrijpelijk, ook voor thuis is het een hele intensieve tijd geweest." Zo vertelde De Jonge.

Video niet beschikbaar

Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zegt bij te willen dragen aan een openbaar bestuur dat dienstbaar kan zijn aan de samenleving, dicht bij inwoners staat en ook slagvaardig kan zijn:

Video niet beschikbaar

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, staat voor een grote uitdaging: het terugdringen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Gaat dat lukken? "Het heeft heel veel voordelen om een markt te hebben waar je veel flexwerkers hebt. Maar het heeft ook een aantal duidelijke nadelen. Daar moeten we goed naar kijken, want die nadelen moeten we gewoon oplossen."

Video niet beschikbaar

Beluister hier het gesprek met minister Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport:

Video niet beschikbaar

Carola Schouten, de voorganger van Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft regelmatig te maken gehad met boze mensen die zich in Den Haag meldden met hele grote trekkers. "De remedie is gewoon met elkaar in gesprek gaan." Aldus Staghouwer.

Video niet beschikbaar

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, zegt over het open houden van de scholen in de toekomst: "Iedereen die minister is voor Primair en Voortgezet Onderwijs wil minister zijn van open scholen. Helaas heeft corona laten zien dat je dat niet kan beloven. Maar dat is iets anders dan daar elke dag je best voor doen en dat gaan we doen."

Video niet beschikbaar

Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, heeft afscheid genomen van haar oude post op het ministerie van Landbouw: "Het was met pijn in mijn hart. Het is een fantastische portefeuille. Maar ik heb er een nog mooiere portefeuille voor terug gekregen."

Video niet beschikbaar

Om politiek te overleven moet je telkens van gedaante veranderen. Eerder was minister-president Rutte meer van het bezuinigen. Nu wordt er veel geld uitgegeven. Waar is de zuinige Rutte gebleven? "Er is nu, omdat het goed gaat, financieel ruimte om grote dingen aan te pakken."

Video niet beschikbaar

Luister de gehele uitzending terug via:

NOS Presentatie Kabinet-Rutte IV

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie