Binnenland

Gyms met gewichten en spinningfietsen naar buiten, daar mag sporten wel

NTRNOS
foto: Sportcentrum Coachfoto: Sportcentrum Coach
  1. Nieuwschevron right
  2. Gyms met gewichten en spinningfietsen naar buiten, daar mag sporten wel

Sportscholen waren erg teleurgesteld toen premier Rutte vorige week zei dat ze pas op 1 september weer open mogen. Maar sinds gisteren mag buiten sporten in groepen wel weer, als je maar anderhalve meter afstand houdt. En veel sportscholen grijpen dat aan om hun diensten dan maar voor de deur aan te bieden, als daar tenminste plek is.

Zoals Sportcentrum Coach in Waalre. Daar hebben ze twee grote partytenten op het parkeerterrein voor de gym neergezet met allemaal apparatuur eronder.

Directeur Richard Maatjes vertelt in Nieuws en Co over de nieuwe invulling van zijn sportzaak. "Ik heb nog het RIVM gebeld of dat oké is, buiten sporten onder een tent", zegt Maatjes. "En daar zeiden ze dat het geen gevaar opleverde. De gemeente begon nog wel over het bestemmingsplan, of het wel mocht. Maar ons parkeerterrein heeft ook een bedrijfsbestemming dus het kon."

Liever luisteren?

Aangepaste sportschool

"Toen onze sporters voor het eerst weer kwamen, zagen we hele brede glimlachen", zegt Maatjes. De sportschool heeft een heel corona-protocol opgesteld.

"Mensen moeten reserveren voor een tijdsblok. Als ze aankomen moeten ze eerst handgel gebruiken. En alles wat ze aanraken moeten ze zelf daarna schoonmaken. En na een tijdsblok maken wij alles nog een keer extra schoon. Ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als een van de deelnemers aantoonbaar door toedoen of nalatigheid van ons iets zou oplopen."

De sportschool heeft 's middags uren alleen voor ouderen. "We bellen ouderen ook op, dat ze weer kunnen komen. De een is daar heel blij mee, de ander vindt het toch nog te spannend en wil nog even wachten."

Gemeentelijk beleid

Brancheorganisatie NL Actief zegt dat het per gemeente verschilt wat sportscholen wel en niet mogen buiten. "Apeldoorn is bijvoorbeeld superstreng, daar mag niks", zegt Kim van Uitert van NL Actief. "Zwolle is dan weer heel makkelijk en in Ter Apel ondersteunen ze de sportschool zelfs."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie