Binnenland

De Ontsnapping van de natuur
BNNVARA

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De Ontsnapping van de natuur

Nog vijf boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek van 2019. Op 20 oktober maakt Vroege Vogels bekend welk natuurboek de prijs wint. Eén van de kanshebbers is ‘De Ontsnapping van de natuur’ Thomas Oudman en Theunis Piersma. Een boek over genetica dat je aan het denken zet en waar je vooral heel veel van leert.

Meer ontdekken, maar minder snappen

De auteurs nemen 'ontsnappen' op een bijzondere manier letterlijk: door de natuur te onderzoeken, ontdekken we misschien steeds meer, maar snappen we steeds minder. Eén van de misvattingen, volgens Oudman en Piersma, is dat we door de vele ontdekkingen in de genetica de natuur steeds beter zijn gaan begrijpen.

Quote

De genetica heeft een eenzijdige blik op de technologie veroorzaakt

Theunis Piersma

“De genetica heeft een eenzijdige blik op de technologie veroorzaakt”, stelt Piersma. “We denken dat we door de genen te ontcijferen daadwerkelijk begrijpen wat er gebeurt, maar niets is minder waar. Naast dat pakket van genen zou cultuur voor bijvoorbeeld een vogel wel eens veel belangrijker kunnen zijn.”

Eenzijdige landbouw

Een van de consequenties van die eenzijdige blik op de biologie is onze manier van landbouw bedrijven, stelt Piersma. “We doen dat op een veel te technologische manier. Door te focussen op techniek, vergeten we wat daar buiten onze oogkleppen nog meer gebeurt, bijvoorbeeld in de bodem. We snappen het niet allemaal, maar in dat onbekende schuilt waarschijnlijk wel de sleutel om op een evenwichtiger manier met onze aarde om te gaan.'

De ‘Ontsnapping van de Natuur’ is uitgegeven door Athenaeum.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie