Binnenland
BNNVARA

Roofvogels hebben zeer goede ogen: geldt dat ook voor de ijsvogel?

foto: Vroege Vogels/Jaap Ladfoto: Vroege Vogels/Jaap Lad
  1. Nieuwschevron right
  2. Roofvogels hebben zeer goede ogen: geldt dat ook voor de ijsvogel?

Roofvogels hebben zeer goede ogen. Geldt dat ook voor kleine vogels? Een ijsvogel bijvoorbeeld: ziet en hoort die beweging, ziet de ijsvogel kleuren of alleen vorm? Jelle Harder geeft in Vroege Vogels het verlossende antwoord.

Vraagbaak: Hebben kleine vogeltjes goede ogen?

De vraagbaak van Vroege Vogels is ook deze week weer geopend. Luisteraar Hetty ten Klooster wil graag weten hoe het zit met het zicht van kleine vogels, specifiek met het zicht van de ijsvogel. Gelukkig is daar Jelle Harder, expert op het gebied van ijsvogels, met de antwoorden.

Het zicht van de ijsvogel

Het maakt niet zoveel uit hoe groot een vogel is. Het gaat meer om de bouw en de manier van leven die bepaalt hoe goed een vogel kan zien. Een ijsvogel jaagt op kleine visjes die hij vanuit de lucht uit het water moet opduiken. Terwijl hij met een rotvaart over het water vliegt moet hij dus zowel het visje kunnen zien als laaghangende takken kunnen ontwijken. Dat kan hij alleen schadeloos doen als hij erg goede ogen heeft.

Een ijsvogel kan bijvoorbeeld erg goed diepte zien, ook vormen en kleuren ziet hij erg scherp. Dat kan omdat ijsvogels net zoals roofvogels twee gele vlekken hebben. Die felgekleurde veren die hij heeft heeft hij echt niet voor ons mensen maar om indruk te maken op elkaar.

Ook heeft een ijsvogel een derde oogvlies wat dichtklapt bij het duiken om zijn ogen te beschermen tegen het water. Bij opening schuift dit richting de snavel.

Vraagbaak Vroege Vogels

Heb jij nou ook een vraag voor Vroege Vogels? Stel hem dan hier!

Zicht andere kleine vogels

Dat de ijsvogel zulke goede ogen heeft, geldt niet voor alle kleinere vogels. Een eend bijvoorbeeld, die slobbert zijn eten op en ook steltlopers die met hun lange snavel in de grond pikken hebben minder goede ogen nodig. Bij hen kunnen andere zintuigen zoals tast dan weer beter ontwikkeld zijn.

Goed jaar voor de ijsvogel

Harder bevestigt ook berichten dat het een topjaar voor de ijsvogel gaat worden. Op bekende broedplekken in de Gooi en Vechtstreek zijn al 40 paren geteld. De voorspellingen zijn dat dit rond mei zal oplopen tot wel 70 broedende paren. Op dit moment zijn de vogels rustig rond hun broedplek aan het jagen, afwachtend tot de begin van het broedseizoen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie