Binnenland
NOSNTR

Grootste achterstand ooit: meer dan 70.000 asielzoekers wachten op beslissing van IND

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grootste achterstand ooit: meer dan 70.000 asielzoekers wachten op beslissing van IND

Meer dan 70.000 asielzoekers wachten momenteel op een beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Dat is de grootste achterstand ooit, blijkt uit vandaag verschenen cijfers. Ondanks dat er veel extra mensen zijn aangenomen bij de IND. Gemiddeld doet de immigratiedienst een jaar over een aanvraag. Het is één van de belangrijkste oorzaken van het tekort aan opvangplekken.

Grootste achterstand ooit: meer dan 70.000 asielzoekers wachten op beslissing van IND

Asieladvocaat Vivian Oliana ziet de gevolgen van de achterstand in haar praktijk. "De laatste tijd merk ik dat asielzoekers ook langer dan de wettelijke vijftien maanden moeten wachten en dat is erg zorgwekkend", zegt ze in Nieuws en Co. "Het systeem loopt al een langere tijd vast. De achterstand dateert van veel eerder, het directe effect is dat mensen langer in asiel in onzekerheid verkeren, langer gescheiden zijn van hun gezinsleden. Maar in mijn praktijk zie ik ook voorbeelden waarbij de mentale klachten toenemen en het duurt veel langer voordat ze kunnen inburgeren."

Achterstand

Er werken nu extra veel mensen bij de IND om juist de achterstand in te halen, ook zijn er relatief minder aanvragen. "Er was al een bestaande achterstand die niet ingelopen kon worden, ondanks de taskforce. Daarnaast moeten mensen weer opnieuw ingewerkt worden, mensen die ervaren zijn, dat kost tijd. Complexere zaken komen ook op de plank te liggen en worden vooruitgeschoven."

Volgens Oliana is er ook een groot verschil met nu en de asielcrisis in 2015. "Toen gingen ze in Ter Apel in de avonden en de weekenden door. Dat zien we nu, ondanks de achterstand, niet gebeuren."

In de tussentijd

Totdat de IND een besluit heeft genomen over een asielzoeker, kunnen asieladvocaten ook weinig betekenen voor de vluchtelingen. "Wij worden wekelijks bestookt met vragen en frustratie. Dat is de laatste tijd echt toegenomen. Het is ook een groot deel van ons werk geworden, terwijl we het liefste met procedures bezig zijn."

Inlopen

Oliana hoopt dat met tijd de achterstand zo snel mogelijk wordt ingehaald. "Daarna hoop ik dat de politiek vooral heeft geleerd van deze achterstanden. Het afschalen van personeel en ook opvangplekken nadat de instroom daalt, is niet de oplossing. Je kan heel moeilijk voorspellen hoe de instroom zich in de toekomst ontwikkelt, daar zijn veel competente mensen verloren bij de IND."

NC IND

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie