Binnenland
MAX

Thuiswerken? Met deze tips beveilig je je tegen hackers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thuiswerken? Met deze tips beveilig je je tegen hackers

Kwaadwillende hackers hebben nieuwe slachtoffers gevonden om aan te vallen: de thuiswerkers. We zitten massaal aan de keukentafel te werken op ons eigen netwerk, terwijl die netwerken niet altijd even goed beveiligd zijn. Maria Genova, schrijver van Komt een vrouw bij de h@cker, zette in Nieuwsweekend op een rijtje wat de gevaren zijn en hoe je je online het beste kunt beschermen.

Werknemers nemen niet alleen laptops van hun werk mee naar huis, maar ook belangrijke bedrijfsgegevens. Niet iedereen staat daar bij stil. Daarom schoof schrijver Maria Genova afgelopen zaterdag aan bij Nieuwsweekend.

Wat kun je zelf doen? Laten we bij het begin beginnen. Zorg dat je thuisnetwerk goed beveiligd is. Veel thuisnetwerken hebben een makkelijk wachtwoord en dat is niet veilig. Vergelijk het met een voordeur die je niet op slot doet als je van huis weggaat. Het is daarom zaak om een moeilijk(er) wachtwoord in te stellen.

Een moeilijker wachtwoord betekent niet dat je hem zelf niet kunt onthouden. Kies bijvoorbeeld voor een zin met verschillende woorden en spaties. Zoals: Iedere vrijdag eten wij friet met kip en appelmoes!. Voor jezelf is deze zin makkelijk te onthouden en heeft toch 51 tekens. Als je zelf niet weet hoe je het wachtwoord van je router moet veranderen, googel je type router en er zijn vele websites en tutorials die het je uit kunnen leggen.

Password managers

Hackers proberen wachtwoorden te ontfutselen. Gebruik daarom nooit dezelfde wachtwoorden en gebruik het liefst meer dan dertig tekens. Schrijf deze goed op of maak gebruik van een wachtwoordmanager, een digitale kluis die jouw wachtwoorden onthoudt. Zo hoef je alleen dat wachtwoord te onthouden en doet het programma de rest. Een simpele, veilige en gratis optie hiervoor is Lastpass.

Twee-staps-verificatie

Zorg ook altijd voor een twee-staps-verificatie en vermijd de twee-staps-verificatie waar je een telefoonnummer moet opgeven. Het beste kun je een authenticator-app downloaden. Die genereert iedere keer als je ergens wil inloggen een unieke code die je moet invullen om je account in te komen. Deze code staat alleen op jouw telefoon, dus is het voor een externe partij zoals een hacker moeilijk om jouw accounts in te komen. Google heeft een authenticatie-app, maar ook het eerder genoemde Lastpass heeft een eigen app.

Updates!

Installeer direct de updates van programma’s die om een update vragen. Hackers maken gebruik van de kwetsbaarheden van programma’s die geen update hebben ontvangen. Het is ook belangrijk dat je je router met regelmaat updatet en ook alle slimme apparaten in je huis. Zo houd je je huis veilig.

Pas op met telefoontjes

Fraudeurs benaderen de thuiswerkers en doen zich voor als de IT-helpdesk. Ze willen een probleem oplossen. Als je je inloggegevens doorgeeft, kunnen ze heel veel schade aanrichten. Helpdesks vragen nooit om zulke gegevens, dus trap hier niet in. Dit geldt ook voor de e-mail.

Er zijn al tientallen voorbeelden van phishingmails met corona. Cybercriminelen sturen je een ‘corona update’ namens je organisatie, je bank, PostNL of namens het RIVM. Verwijder deze e-mails direct zonder ze te openen.

Let ook op e-mails die afkomstig lijken van een leidinggevende met het verzoek om met spoed geld over te maken of gegevens door te sturen. Bedrijven en individuen raken op deze manier enorme bedragen kwijt.

Virusscanner

Als je computer geen virusscanner heeft: investeer in een goede virusscanner. Voor een paar tientjes per jaar kun je een goede virusscanner aanschaffen die voor jou het een en ander in de gaten houdt. Zo kun je jezelf ook beschermen tegen verschillende soorten malware.

Gebruik je verstand

Houd verder bij al je internetactiviteiten je gezonde verstand erbij. Als iets te goed, fout of gek lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook zo.

Mocht je nog wat tijd over hebben tijdens het thuiswerken, kun je ook een cyberquiz doen.

Thuiswerken is hoogtij voor hackers

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie