Binnenland
AVROTROS

Wachten met zwangerschap vanwege corona? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wachten met zwangerschap vanwege corona? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het corona-spreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts Wieger van de Kolk én door slaap-expert Winni Hofman. Dit is een selectie uit alle vragen.


Corona-spreekuur maandag 4 mei

Door het mooie weer draag ik vaker een shirt met blote armen. Niezen in mijn elleboog vind ik dan vies. Hoe moet dat dan? (Janny)

Huisarts Wieger van de Kolk ziet geen verschil tussen niezen in je elleboog met of zonder lange mouwen. "Het gaat erom dat je zorgt dat er iets voor je mond zit als je niest, zodat je het niet verder in de lucht verspreidt. En dan is je elleboog het veiligst. Dan is het daar misschien wat onprettig, maar vanuit daar geef je het virus het minst snel door."

Zouden vrouwen die een zwangerschapswens hebben die nu 'on hold' moeten zetten vanwege corona? (Ellen)

"De risico’s lijken mee te vallen, er lijken geen of weinig risico’s te zijn voor zwangere vrouwen", zegt huisarts Wieger van de Kolk. "Het virus is wel nieuw, maar er zijn altijd onzekerheden in de wereld. En ik denk dat het ook wel heel mooi is om aan zoiets te beginnen in deze tijden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ik heb hooikoorts, het hele jaar. Moet ik nu ook binnenblijven omdat ik 'klachten' heb? (Roger)

"Nee. Gelukkig niet, want als alle mensen met hooikoorts ook thuis zouden moeten blijven, dat kan gewoon niet", lacht Wieger van de Kolk. Maar, gaat hij verder: "Ik snap het idee wel. Mensen met hooikoorts niezen en hoesten wat meer in deze tijd. Het risico is dan wel dat als je corona hebt, je besmettelijker bent voor anderen. Maar ook voor hooikoortspatiënten geldt: gewoon de maatregelen in acht nemen. Houdt de afstand, dan is er geen extra risico."

Ik heb gelezen dat er meer gedroomd word tijdens deze crisis. Heb er zelf veel last, slaap diep en droom veel. Waardoor komt dat? (Cees)

Deze vraag hebben we voorgelegd aan slaap-expert Winni Hofman. "Dromen worden nu waarschijnlijk wat meer onthouden. Echt levendige dromen hebben we tijdens de REM-slaap. En de langste REM-periode hebben we in de ochtend. Nu we wat meer uitslapen en minder de wekker zetten, hebben we ook meer kans op die REM-slaap", legt Hofman uit. "Daarnaast ervaren we ook meer stress. In dromen verwerken we gebeurtenissen van overdag, dus maakt de kans op dromen ook groter."

Corona-spreekuur maandag 4 mei (deel 2)

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15.30 en 16.00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie