Binnenland
BNNVARAEOKRO-NCRVNTRZwart

Antikraak wonen is niet de oplossing voor de woningnood, maar kraken misschien wel

foto: ANPfoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Antikraak wonen is niet de oplossing voor de woningnood, maar kraken misschien wel

De woningnood in Nederland is groot. De huurprijzen rijzen de pan uit en voor starters is het bijna onmogelijk om een huis te kopen. En dat terwijl er duizenden panden leeg staan. Dit zorgt ervoor dat er op een andere manier naar wonen wordt gekeken. Zo nemen mensen, met alle gevolgen van dien, sneller intrek in bijvoorbeeld een antikraakpand. Of negeren zij de antikraakwet uit 2010, en besluiten om leegstaande panden te gaan kraken. Te gast is Abel Heijkamp van Bond Precaire Woonvormen. Hij legt uit wat de nadelen zijn van antikraak wonen en waarom de antikraakwet er nooit had mogen komen. Ook hebben we antikraakbewoners gevraagd om hun ervaringen anoniem te delen. En die zijn niet mals. Hun verhalen, van het hebben van groene ontlasting wegens vervuild drinkwater tot het verstoppen van een baby in een kast, hoor je hieronder.

Antikraak wonen lijkt de perfecte tussenoplossing. Het is goedkoop en het gaat de leegstand tegen. Maar helaas is het antikraak wonen in de realiteit een stuk minder gunstig. Huurders hebben nauwelijks tot geen rechten en worden op deze manier slachtoffer van de antikraakbedrijven. Abel Heijkamp heeft deze horrorverhalen maar al te vaak gehoord en probeert hier met Bond Precaire Woonvormen iets aan te doen.

Luister het hele gesprek hier - De Nacht van...

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie