Binnenland
KRO-NCRV

Kamerlid Omtzigt: 'OM dubbelrol in toeslagenaffaire belastingdienst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamerlid Omtzigt: 'OM dubbelrol in toeslagenaffaire belastingdienst'

Opnieuw dook deze week een gevoelig intern document op bij de belastingdienst. Daaruit blijkt dat al in 2017 een ambtenaar adviseerde de gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagenaffaire een schadevergoeding aan te bieden. Met cynische ondertoon noemt Omtzigt het "verwonderlijk" dat het management het advies naast zich neerlegde. Een advies dat volgens hem afkomstig is van een "vaktechnisch coördinator. Een heel senior ambtenaar", aldus Omtzigt bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Een belangrijke frustratie die Omtzigt, samen met zijn SP-collega Renske Leijten, ervaart bij de toeslagenaffaire is de gebrekkige informatieverstrekking aan de Tweede Kamer. "Ik krijg steeds maar de helft en daarom duurt het al drie jaar." Op de vraag of er nog meer lijken in de kast zitten, zegt hij: "Ongetwijfeld." Hij hamert dan ook al langer voor een betere naleving van grondwetsartikel 68, waarin die informatievoorziening geregeld is.

Ondertussen maakt Omtzigt zich zorgen over de positie van het Openbaar Ministerie die aan de slag moet met aangiftes tegen de Belastingdienst. Deze aangiftes zijn gericht op het vermoeden van ambtsmisdrijven, ingediend door zowel het ministerie van Financiën (bij monde van staatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief), als door gedupeerde ouders.

"Aan het begin van het traject is er afstemming geweest tussen het OM en de Belastingdienst. Daarin zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop het beste omgegaan kan worden met deze zaak. Er is toen voor het bestuursrecht en niet het strafrecht gekozen." Het OM is dus partij in deze? "Ja. En ik ben benieuwd naar hoe het OM gaat borgen dat het met een open blik naar deze zaak gaat kijken."

Volgende week verwacht Omtzigt een brief van de staatssecretaris waarin meer duidelijk wordt over de afspraken van destijds en de positionering van het OM.

Kamerlid Omtzigt: ‘OM dubbelrol in toeslagenaffaire belastingdienst’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie