Binnenland
WNL

Geerten Waling waarschuwt voor identiteitspolitiek: 'Levens worden ondergeschikt gemaakt aan groepsbelang'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Geerten Waling waarschuwt voor identiteitspolitiek: 'Levens worden ondergeschikt gemaakt aan groepsbelang'

Historicus Geerten Waling waarschuwt in WNL Opiniemakers voor het gevaar van groepsdenken en identiteitspolitiek. "Het gevaar van identiteitspolitiek is dat individuen en levens ondergeschikt worden gemaakt aan groepsbelangen. Dat is iets waar we in alle tijden waakzaam voor moeten zijn."

Geerten Waling waarschuwt voor identiteitspolitiek: ‘Levens worden ondergeschikt gemaakt aan groepsbelang’

"Je kunt in een dorp samenleven. Als dorpeling, dat is je identiteit. Totdat er een grotere identiteit komt waardoor je wordt aangesproken", vult Waling verder aan.

Waling haakt met zijn pleidooi in op het verhaal van generaal buiten dienst Mart de Kruif die onder andere gediend heeft tijdens de oorlog in Bosnië. Daar hij heeft ervaren wat vrijheid en onvrijheid is, vertelt hij bij WNL.

"Wat je daarvan leert is dat een deel van vrijheid is dat je durft te verzoenen met elkaar", vertelt De Kruif. "Dat hebben ze daar al acht eeuwen niet gedaan. Wat onder de oppervlakte zit, wat niemand ziet, die puist barst plotseling open. Dan zie je een enorme haat, die wij niet kennen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Zelf kritisch na blijven denken'

Karima Bouchtaoui, Statenlid voor de VVD in Zuid Holland, geeft gastlessen op een Rotterdamse basisschool over 4 en 5 mei. Ook zij waarschuwt voor de gevaren van groepsdenken tijdens haar lessen. "Ik probeer over te brengen dat ze zelf kritisch moeten blijven. Zelf nadenken en niet jezelf een norm laten opdringen omdat iemand een andere kleur, naam of religie heeft."

Het herdenken op 4 en 5 mei heeft daarbij een verbindende boodschap, zegt Bouchtaoui. "Het is iets nationaals, van ons allemaal. Of dat nou jong of oud is, of dat je nou wel of geen opa en oma hebt die de oorlog hebben meegemaakt. Het is iets van ons, dat probeer ik op de kinderen en in mijn columns over te brengen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie