Binnenland

Ouders gehandicapte jongen teleurgesteld: Kubo moet van school

foto: Foto: EOfoto: Foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouders gehandicapte jongen teleurgesteld: Kubo moet van school

[EO] De ouders van de gehandicapte jongen Kubo zijn "negatief verrast en teleurgesteld" over het vonnis van het College voor de Rechten van de Mens. Het college oordeelde dinsdag dat een Utrechtse basisschool de 13-jarige jongen met het syndroom van Down terecht van school heeft gestuurd.

"Kubo heeft het gezelschap en de motivatie van andere kinderen nodig, die hem ook uitdagen", zegt moeder Jana Vyrastekova. Kubo heeft nu thuis onderwijs. Speciaal onderwijs is geen optie voor zijn ouders. "Dat leidt tot segregatie".

Ze kijken naar de mogelijkheid om hem toch elders regulier onderwijs aan te kunnen bieden. "We hopen nog steeds op een plek in Utrecht, maar in andere regio’s is wel plek voor hem. Dan moeten we verhuizen, maar voor ons is dat wel een optie", aldus de vader van Kubo.

Schreeuwen

Kubo was tot 2015 gedurende acht jaar leerling aan de Kohnstammschool in Utrecht. Omdat Kubo's gedrag veranderde - hij liep weg uit de klas en schreeuwde vaker - besloot de school dat ze hem geen goed onderwijs meer kon bieden. De ouders vonden de verwijdering discriminerend en stapten daarom naar de rechter. Die oordeelde dat de school alles heeft gedaan om Kubo te helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie