Binnenland
WNL

'Limburgers ervaren eerder nadelen van arbeidsmigratie dan kosmopolieten in Amsterdam'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Limburgers ervaren eerder nadelen van arbeidsmigratie dan kosmopolieten in Amsterdam'

Limburgers ervaren eerder de nadelen van open Europese grenzen dan de "hoogopgeleide kosmopolieten" in Amsterdam, zegt demograaf Jan Latten in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

‘Limburgers ervaren eerder nadelen van arbeidsmigratie dan kosmopolieten in Amsterdam’

Video niet beschikbaar

"De bevolking hier is kwetsbaarder voor werkenden uit Oost-Europa", zegt Latten in een speciale Opiniemakers-uitzending vanuit Limburg. "Die hebben echt last van het feit dat Oost-Europeanen minder betaald krijgen dan zijzelf. Ze zijn werkloos geraakt. In die zin hebben zij iets tegen open grenzen. Maar dat wil niet zeggen dat ze tegen een open grens met Duitsland zijn."

Ongemak met open grenzen

Het "ongemak met de open grenzen" heeft te maken met de economische situatie in Limburg, zegt VVD-gemeenteraadslid in Venlo, Mark Verheijen. "En soms misschien ook met het opleidingsniveau dat in deze regio anders is dan in anderen delen van het land."

Burgemeester van Kerkrade, Petra Dassen, is het daarmee eens. "Er zit een stukje kwetsbaarheid in deze samenleving. Kwetsbaarheid op sociaal economische status."

Hoogopgeleide kosmopolieten

"Kerkrade heeft een groot contingent aan mensen die niet zo sterk in de samenleving staan", vult Latten aan. "Die voelen zich bedreigd. Die zijn wantrouwend naar het beleid dat in Den Haag wordt gemaakt. Ik vind het niet terecht om die mensen ervan te betichten dat ze de grenzen dicht willen hebben. Die mensen zijn daadwerkelijk kwetsbaarder en voelen zich eerder bedreigd dan de hoogopgeleide kosmopolieten in Amsterdam."

De politiek in Den Haag ziet dat soms niet, zegt Latten. "Ze worden te snel afgedaan als mensen die iets tegen migratie hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie