Binnenland

11 tips voor beter draadloos internet in je huis

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 11 tips voor beter draadloos internet in je huis

[AVROTROS] Tegenwoordig gaat steeds meer draadloos. Je telefoon of horloge opladen of een diavoorstelling streamen van je computer naar je televisie: het kan allemaal draadloos. Hoe zorg je er echter voor dat je draadloze internetverbinding optimaal presteert? We geven tips voor een snellere wifi-verbinding!

11 tips voor beter draadloos internet in je huis

Lekker makkelijk om thuis al je apparaten draadloos met internet te verbinden. Zeker nu er al enkele jaren televisies zijn te krijgen die je met internet kan verbinden. Deze Smart TV's zijn voorzien van apps voor Netflix, NPO Gemist en Youtube. Ook kan je tegenwoordig heel makkelijk muziek en video streamen van je computer naar je televisie. Enorm handig, maar dan moet je internetverbinding wel snel genoeg zijn. Hoe regel je dat?

Type huis is van belang

Kijk eerst eens even naar het type huis dat je hebt. "Een oud huis met dunne muren en houten plafonds is tien keer makkelijker voor goed draadloos internet dan een huis met gewapend beton. Nieuwbouw is altijd moeilijker dan oudbouw", volgens Wout Funnekotter. Hij is hoofdredacteur van techwebsite Tweakers.net. Huizen met meerdere verdiepingen, vooral nieuwbouwhuizen, hebben vaak problemen om het signaal naar boven door te sturen als het modem in de meterkast staat. Des te dikker de muren en de plafonds, des te moeilijker het is om dat naar de bovenste verdiepingen te krijgen.

Wat is het verschil tussen een modem en router?

Een modem zorgt er voor dat het binnenkomende signaal van je provider omgezet wordt naar een bruikbaar signaal voor je apparaten. De router verdeelt dat signaal juist naar je computers, tablets en telefoons. Eigenlijk zorgt de router er dus voor dat alle apparaten met elkaar kunnen communiceren. Tegenwoordig krijg je bij je internetabonnement een kastje dat beiden kan. Dit modem kan dus ook draadloos het internetsignaal uitzenden.

Tips

Wout Funnekotter zegt dat je al een hoop kan doen om de sterkte van het signaal te verbeteren en hij geeft een aantal tips.

  • Zet het modem in de woonkamer waar het signaal vrij kan uitzenden. "Hij moet wel z'n werk doen. Hij moet niet ingebouwd staan. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van je signaal."

  • Koop een losse router met antennes achterop en zet die op een andere verdieping neer. Je kan die dan bedraad verbinden met je modem. Die router straalt dan zowel naar boven als beneden uit.

  • Via zogenaamde mesh-netwerken kan je kleine satellietstationnetjes aansluiten. Steeds meer fabrikanten komen daarmee. Het zijn kleine ontvangers die met elkaar in verbinding staan en op die manier het signaal naar elkaar versterken. Routerfabrikanten komen steeds vaker met zo'n mesh-netwerk. Het is alleen niet heel goedkoop. "Reken voor een router en vier extra stations op een investering tussen de 300 en 500 euro. Het is echt technische vernieuwing."

  • Verander het wifi-kanaal. De meeste routers staan ingesteld op een standaard signaal voor draadloos internet. Als iedereen in de buurt op hetzelfde kanaal internet, dan ben je elkaar aan het storen en zul je dat merken in je eigen verbinding. "Meestal kiest de router een rustig signaal, maar dat gaat niet altijd goed. Zoek op je smartphone in de app store op 'wikiscanner' of 'wifi-analyser'. Zo'n app scant de buurt en kijkt welk kanaal rustig is. Pas het kanaal daarop aan."

  • Verander de frequentie. Wifi-signalen worden uitgezonden in gigahertz. Je hebt een signaal van 2,4 GHz en 5 GHz. Hoe hoger de frequentie, hoe minder makkelijk het signaal door muren kan. 5 GHz is wel het snelst, maar kan minder makkelijk door dikke muren. "Dan kan je beter 2,4 GHz selecteren als je in andere kamers net zo'n goed signaal wil." Funnekotter zegt dat dure routers beide signalen kunnen uitzenden, de goedkopere routers hebben vaak alleen 2,4 GHz.

  • Beveilig je netwerk. Als je je eigen draadloze netwerk niet beveiligt kan de hele buurt meeliften op jouw internet. Dat zie je al heel snel terug in de snelheid.

  • Overweeg internet via het stopcontact. Je kan tegenwoordig een kastje in het stopcontact pluggen. Daar plug je een internetkabel in en op de zolder stop je de ontvanger eveneens in het stopcontact. Dit soort powerline adapters werken heel makkelijk, maar heeft als nadeel dat het een nieuw draadloos netwerk creëert. Powerline adapters werken niet goed in oude huizen in verband met de bekabeling, maar wel in nieuwe huizen zegt Funnekotter.

  • Ga toch voor bekabeld. Dan blijft de snelheid constant en heb je minder last van spontaan traag internet. Als je bijvoorbeeld via een draadloze verbinding Netflix aan het kijken bent op je Smart TV en de app is constant aan het bufferen, dan weet je dat dat komt door een haperende draadloze verbinding.

  • Installeer nieuwe firmware. Fabrikanten sturen regelmatig updates voor hun routers. Daarmee kan je weliswaar niet de hardware updaten, maar wel de software waardoor je router beter kan presteren.

  • Kijkers, luisteraars en online bezoekers van Radar tipten via ons populaire WhatsApp-nummer (meld je ook even aan) de wifi-repeater. Wifi-repeaters of signaalversterkers sturen het signaal door van de router naar een ander punt in het huis. Meestal hebben wifi-repeaters een bereik tussen de tien en vijftien meter. Els, Marina en Egberts gebruiken signaalversterkers. Bij Egbert reiken de signaalversterkers zo ver dat hij zelfs in de tuin kan internetten.

  • Aaltje Bakker is creatief en gebruikt een kartonnen driehoek met aluminiumfolie eromheen. Dat plaatst ze achter haar router.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie