Binnenland
NTR

Elisabeth Lopez van Heel Holland Bakt: 'Doe alles wat je doet met liefde, dan komt het goed'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Elisabeth Lopez van Heel Holland Bakt: 'Doe alles wat je doet met liefde, dan komt het goed'

In het dagelijks leven is ze verpleegkundige, nu is ze bekend als winnares van de achtste editie van het televisieprogramma Heel Holland Bakt. Ze won omdat ze volgens de jury 'creatief bakt' en met 'nieuwe smaakexplosies kwam'. Haar finalestuk was een achtdelige patisseriecreatie, ze noemde het Liefde voor het leven. In Mangiare! vertelt Elisabeth Lopez over haar liefde voor het leven en haar liefde voor eten.

Mangiare! Over Heel Holland Bakt en zuurdesem - Mangiare!

Bakken met passie

Elisabeth: "Eten is heel belangrijk voor mij, je brengt mensen bij elkaar en je geniet samen van het leven. Door te bakken uit ik de liefde voor het leven. Als ik in de keuken sta, word ik blij."

Hoewel Elisabeth altijd behulpzaam was richting andere deelnemers, wilde ze wel graag winnen: "Ik ben best competitief, maar ik sta zo in het leven dat willen winnen betekent: elke dag het beste van jezelf geven. Als je aan het eind van elke dag vrede hebt met jezelf, ben je een winnaar. Doe alles wat je doet met liefde, dan komt het goed."

Aruba

In Aruba bestaat er geen viering zonder taart. Eén van Elisabeth's lievelingstaarten is de bolo di chateau. Een laagjestaart, gevuld met chocola en nootjes. De taart is krokant, lekker, maar vooral ook mierzoet.

Elisabeth is geboren in de Dominicaanse Republiek en op jonge leeftijd naar Aruba verhuisd. Dat zie je ook terug in haar baksels.

"Als ik denk, wie ben ik, dan denk ik alleen maar aan Aruba. Dan denk ik aan mijn kinderjaren, aan hoe leuk ik het had daar, rennen door het platteland tussen de cactussen, rennen achter de geiten aan, elke zondag naar het strand, jagen achter de leguanen. Ik voel me Arubaan, en dat stukje Dominicaan deel ik ook mee."

Oefening baart kunst

Elisabeth heeft haar handigheid in de keuken van haar moeder geleerd: "Mijn moeder was kok, naast haar heb ik altijd in de keuken gestaan. Zij hield alleen niet van zoet, zij was meer van het hartig. Van mijn ex-schoonmoeder heb ik leren bakken. Bij haar stond ik ook in de keuken. Ik mocht figuurtjes teken op de taarten, wat we dan uitspoten met suiker. Dan ontstond er een heel portret op de taart.

Ik heb haar later ooit gevraagd om het recept van haar worteltaart, die vond ik zo lekker. Dat heeft ze mij gegeven. Toen ben ik gaan experimenteren en oefenen. Ik miste haar taarten zo ontzettend hier. Niemand kon die maken voor mij in Nederland. Dus ben ik het zelf gaan doen."

Als winnaar van Heel Holland Bakt mag je meeschrijven met het seizoenboek. De recepturen van Elisabeth komen ook in het boek. Recepten die ze maakten op televisie, maar ook nieuwe verrassingen: "Ik ben nog steeds aan het puzzelen."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie