Binnenland
BNNVARA

Gaat goudjakhals zich na de wolf ook vestigen in Nederland?

foto: Goudjakhals op de webcam in Drenthe. Bron: Zoogdierverenigingfoto: Goudjakhals op de webcam in Drenthe. Bron: Zoogdiervereniging
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat goudjakhals zich na de wolf ook vestigen in Nederland?

Gaat de goudjakhals zich na de wolf vestigen in Nederland? Volgens Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging is het een kwestie van tijd, laat hij weten in Vroege Vogels. "Nederland is geschikt voor enkele duizenden goudjakhalzen."

Het is al de vierde keer dat er in de afgelopen jaren een goudjakhals in Nederland is aangetroffen maar voor het eerst is de aanwezigheid van de goudjakhals genetisch vastgesteld. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat er onlangs een goudjakhals, een mannetje afkomstig uit Duitsland, heeft rondgelopen in de Ooijpolder bij Nijmegen. Dit neefje van de wolf blijkt zich te hebben vergrepen aan twee schapen.

Waarneming is geen verrassing

Dat het roofdier enkele schapen heeft gepakt is opvallend. Op het menu van de goudjakhals staan voornamelijk kleinere dieren zoals muizen en vogels. Maar ook reeën en lammetjes worden wel eens verschalkt. Omdat de verdenking uitging naar een wolf, is DNA afgenomen voor onderzoek door Wageningen Environmental Research (WENR), in opdracht van BIJ12.

Het dier lijkt op een kleine wolf, heeft kortere poten en een spitsere snuit. Verder is de vacht rossig bruin tot rood. Net als bij de wolven en vossen leven jakhalzen in roedels. Het is een Europees beschermde soort, die relatief nieuw is in Nederland. Maar dat hij hier is waargenomen, komt niet helemaal als een verrassing.

Geneticus Arjen de Groot: "Het was bekend dat er in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen een goudjakhals rondliep, op een afstand van de Nederlandse grens die voor dit dier gemakkelijk te overbruggen is. We wisten dus dat de kans bestond dat we zijn DNA op enig moment zouden aantreffen in Nederland."

Jakhals in Nederland

De grote vraag is of na de wolf ook de goudjakhals zich definitief gaat vestigen in ons land. Volgens Glenn Lelieveld is het een kwestie van tijd. Volgens hem is Nederland geschikt voor enkele duizenden goudjakhalzen. Het opportunistische roofdier voelt zich anders dan de wolf thuis in allerlei leefgebieden, van dichte bossen tot moerasgebieden.

De goudjakhals, die ook wel de rietwolf wordt genoemd, komt voor in Zuidoost-Europa en delen van Azië. De laatste jaren wordt het kleine roofdier steeds vaker gezien in West-Europa. In zowel Italië als Oostenrijk hebben de eerste exemplaren zich al voortgeplant. In februari 2016 is de eerste goudjakhals in Nederland ontdekt, op de Veluwe.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie