Naar homepage
Binnenland

Boos op de media

foto: eigen fotofoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Boos op de media

Op 22 juli gingen verslaggevers van NPO Radio 1-collectief Alicante naar het Boerenprotest in Bilthoven. Na hiervan verslag te hebben gedaan stonden zij op het punt om te vertrekken totdat zich buiten het demonstratieterrein een opvallend tafereel afspeelde...

Tinus Koops, voorman van Nederland in Opstand, werd gearresteerd door de aanwezige politie. Deze gebeurtenis zorgde voor een tegenreactie van een aantal aanwezige demonstranten, die geen deel uitmaakten van het boerenprotest. Volgens de demonstranten werd Koops onterecht opgepakt, wat resulteerde in een agressieve houding tegenover de politie en de aanwezige media.

De media ter plekke, waaronder de verslaggevers van Alicante, werden beticht van valse en eenzijdige berichtgeving. Een aanwezige fotograaf werd belaagd en moest door de politie in veiligheid worden gebracht.

Alicante-verslaggever Arda Kaya: "De ophef op het einde van de demonstratie ontstond niet door de boeren, maar door een andere groep demonstranten. Het viel op dat zij daar niet namens de boeren stonden, maar een eigen agenda hadden. Namelijk het uiten van argwaan tegenover coronamaatregelen, politie en de media. Dit lieten ze ook duidelijk horen. Wij werden als verslaggevers ook gehinderd in ons werk en zelfs uitgescholden."

Demonstratie Amersfoort

Na in Bilthoven beelden te hebben gemaakt van de korte confrontatie tussen de demonstranten en de media, besloot Alicante om een aantal dagen later een demonstratie te bezoeken van Viruswaanzin in Amersfoort. Deze groep spreekt zich ook uit tegen de coronamaatregelen en beticht daarnaast de media van het verspreiden van angst en eenzijdige berichtgeving. Onder de aanwezige demonstranten in Amersfoort waren er ook een aantal die in Bilthoven betrokken waren bij de ophef.

Waarom is er zo veel wantrouwen jegens de media? Waar komt de woede en diepgevoelde emotie vandaan? De demonstratie van Viruswaanzin bestond uit een wandeling door het centrum van Amersfoort. Volgens de organisatie om ‘mensen wakker te schudden die door de mainstream media bang zijn gemaakt.’ Alicante liep mee, om een beter beeld te krijgen van de beweegredenen van de demonstranten.

Bekijk hieronder de reportage.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie