Binnenland
Bureau Buitenland kiest de 'Graaier van het Jaar'
- Nieuws
- Bureau Buitenland kiest de 'Graaier van het Jaar'
Jatten is een vak, en veel politici blijken daar bijzonder goed in. Glorieuze leiders blijken vaak ook succesvolle snaaiers. Reden voor het NPO Radio1- programma Bureau Buitenland om de balans op te maken van het afgelopen jaar met verkiezingen voor de Graaier van het jaar 2016.
Na twee succesvolle verkiezingen op het gebied van democratie, Dictator van het Jaar 2014 en Dictator in de Dop 2015, verleggen wij dit keer de aandacht naar het thema van de wereldwijde corruptie. Want de opkomst van autoritaire leiders gaat niet zelden hand in hand met zelfverrijking. Wie doet dat op heel originele wijze, wie is inventief in het bedenken van nieuwe constructies, en wie ontvreemdt het meest?
Van 2 t/m 13 januari aanstaande zullen diverse landen-deskundigen in ons programma bepleiten waarom hun kandidaat de corruptiekampioen van 2016 moet zijn. Luisteraars kunnen via Twitter @bbvpro reageren op deze nominaties en ook stemmen op hun voorkeur.
Niet mals
Onder de genomineerden bevinden zich onder anderen Petro Poroshenko (Oekraïne), Koning Salman (Saoedi-Arabië) en Jacob Zuma (Zuid-Afrika). Stuk voor stuk hebben deze kandidaten een prominente plaats binnen het schandaal rond de Panama Papers. De bedragen die hier omgaan zijn niet mals. Corruptie in Nederland valt daarbij in het niet.
Gezien de keiharde concurrentie zal een deskundige jury bepalen wie er vandoor gaat met de felbegeerde titel. Daarin hebben zitting juryvoorzitter Eric Smit (oprichter van Follow the Money), Gerke Berenschot (Transparency International) en corruptie-expert Willeke Slingeland.
De winnaar van deze verkiezingen krijgt van VPRO Bureau Buitenland een enkele reis Panama als prijs.
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
NOS Radio 1 JournaalNOS
Nederlands Forensisch Instituut verzamelt inktsporen in de strijd tegen plofkrakenDe Nieuws BVBNNVARA
Doorbraak in Alzheimerbehandeling: 'Nieuw medicijn kan ziekte vertragen'Villa VdBMAX
We zijn steeds minder goed in kaartlezen: 'Te afhankelijk van apps'Villa VdBMAX
Documentaire Dossier Afgestaan legt adoptiemisstanden bloot: 'Ik voelde me ongewenst'