Binnenland
KRO-NCRV

VVD: ‘Minister Dekker moet avondklok kliniek Den Dolder overwegen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: ‘Minister Dekker moet avondklok kliniek Den Dolder overwegen’

Minister Dekker voor rechtsbescherming moet de kliniek in Den Dolder oproepen om met bewoners in gesprek te gaan over een avondklok voor patiënten. Een belangengroep uit de gemeente riep de Tweede Kamer dinsdag op om daar werk van te maken, zodat de veiligheid beter gegarandeerd wordt. Tussen 9 uur 's avonds en 8 uur ' ochtends willen ze niemand uit de kliniek op straat zien.

VVD: ‘Minister Dekker moet avondklok kliniek Den Dolder overwegen’

Het zwaarbeladen debat over Michael P. moest een kantelpunt worden, na de vernietigende conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De veiligheid van de samenleving komt voortaan boven het belang van patiënten uit de forensische zorg staan, vonden Haagse politici. "Als dat betekent mensen langer binnenhouden, dan moeten we dat doen. Als dat betekent een enkelband, dan moeten we dat doen", zegt Van Wijngaarden in het radioprogramma 1 op 1.

Hoewel een avondkliniek voor patiënten in Den Dolder nu niet tot de wettelijke mogelijkheden behoort, vindt Van Wijngaarden dat minister Dekker de kliniek moet oproepen om daarover in gesprek te gaan. Hij vindt 'dat je bij twijfel niet moet oversteken', en mensen met een gevaarlijke achtergrond dan beter binnen kunt houden.

Van Wijngaarden oordeelt dat de forensische zorg nu nog niet de benodigde cultuuromslag heeft gemaakt. "Er is wel een begin gemaakt. De kliniek communiceert nu beter met omwonenden." Ook de politiek maakt stappen. Zo is er drie miljoen euro voor drugshonden beschikbaar besteld. Drugssmokkel binnen de kliniek is voortaan strafbaar.

Het Kamerlid roept de NPO Radio1-luisteraar op om mee te denken over verbeteringen in de forensische zorg. "Daar staan we zeer voor open. Geen taboes, iedereen moet meedenken."

Ster advertentie
Ster advertentie