Binnenland
NOSNTR

Blokker komt in handen van eigen bestuursvoorzitter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokker komt in handen van eigen bestuursvoorzitter

De familie Blokker stapt uit de Blokker-winkels. De Blokkers worden samen met de discountketen Big Bazar en Marskramer verkocht aan de retailondernemer en de huidige Blokker-bestuursvoorzitter Michiel Witteveen. Een management buy-out was de beste oplossing voor de tobbende winkelketen.

"Het is voor Blokker de beste oplossing voor dit moment", zegt president-commissaris Barbara van Hussen van de Blokker Holding. "Het biedt voor de familie het comfort dat er iemand instapt die ondernemingsgeest heeft, in Blokker gelooft, een langetermijnvisie heeft, en de winkels van binnenuit kent. Superbelangrijk."

Het vastgoed van een deel van de winkelpanden, zijn niet bij de verkoop inbegrepen. De meeste panden van de winkels worden gehuurd.

Modder

Financiële details over de verkoop zijn niet bekendgemaakt. Het zou gaan om een symbolische euro samen met een soort bruidsschat, een bedrag dat de familie in de winkels wil investeren. Het is "een som geld onder voorwaarden", aldus een woordvoerder. Volgens bronnen gaat het om 200 miljoen euro.

"Je geeft niet zomaar geld mee, je wilt dat daar zorgvuldig mee wordt omgesprongen en daar zijn afspraken over gemaakt, maar ik kan niet zeggen welke", zegt Van Hussen.

"De koper is een Nederlandse meneer met twee voeten in de Nederlandse modder, dus die kent de Nederlandse samenleving ook heel goed en ook het gevoel van al die mensen die hier al 30 jaar werken en daar zorgvuldig mee om zal gaan."

Winkelketens van de hand

In november werd al bekend dat de familie, geleid door Ab Blokker en Els Blokker-Verweij, de Blokker-winkels van de hand wilde doen. De familie heeft de winkels 122 jaar gerund.

In de voorbije jaren heeft Blokker al diverse reorganisaties doorgemaakt. De winkelketens Intertoys, Maxi-Toys, Xenos en Leen Bakker zijn van de hand gedaan.

Retaildeskundige Kitty Koelemeijer van Nyenrode Business Universiteit heeft wel wat advies voor de nieuwe eigenaar:

Koelemeijer

In 2017 behaalde de Blokker-groep een omzet van bijna 1,6 miljard euro, waarvan ruim de helft, 850 miljoen euro, met de Blokker-winkels. De holding draaide 344 miljoen euro verlies, het grootste verlies ooit. Ook nu nog maakt Blokker tientallen miljoenen verlies. Witteveen zei eerder dat hij met het lopende herstelplan verwacht in 2021 weer winst te maken.

De winkelformules samen tellen 613 eigen winkels in Nederland, België en Luxemburg en nog eens 77 franchise-winkels in Nederland. Bij Blokker Holding werken in totaal 7700 mensen, waarvan 5400 bij Blokker in Nederland en 670 in België en Luxemburg. Bij Big Bazar werken ruim 1600 mensen.

Ster advertentie
Ster advertentie