Binnenland
NOS

Grote industrie trekt aan de bel: hoge CO2-taks kost banen

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote industrie trekt aan de bel: hoge CO2-taks kost banen

De invoering van een scherpe CO2-heffing gaat zorgen voor baanverlies bij de grote industrie. Dat zeggen de ondernemingsraden van onder meer Tata Steel en ExxonMobile in een open brief aan de Tweede Kamer. "Als we de groenste industrie van de wereld willen zijn, dan moeten we wel zorgen dat de werkgelegenheid hier blijft", zegt Gideon Simmelink van ExxonMobil in Radio Tour de France.

De twaalf vertegenwoordigde ondernemingsraden zijn bang dat een CO2-taks ervoor zorgt dat er veel banen op de tocht staan. "We hebben een telling gedaan, we komen uit op ruim 30.000 banen die dit ondersteunen. Maar als je kijkt naar toeleveranciers en andere aanverwante bedrijven heb je het over honderdduizenden banen."

Verduurzaming

Toch staan de werknemers niet onwelwillend tegenover een CO2-heffing, legt Simmelink uit. "Als er een heffing komt, moet ie er komen, maar de invulling moet wel eerlijk zijn. voor de werknemers. Zodat de gezinnen erop gerust zijn dat de banen in Nederland blijven."

De coronacrisis zorgt ervoor dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met verduurzamingsmaatregelen, vinden de ondernemingsraad-voorzitters. Simmelink: "In de eerste maanden van de crisis zag je dat wij het fundament zijn van de Nederlandse economie. We waren nodig om te produceren. Bijvoorbeeld voor mondkapjes en om de vrachtwagens te laten rijden."

Werkgelegenheid

Simmelink en zijn collega-voorzitters boden hun brief aan in de Tweede Kamer. Hij hoopt dat er iets gebeurt met zijn oproep: "Als we de groenste industrie van de wereld willen zijn, dan moeten we wel zorgen dat de werkgelegenheid hier blijft. Als dat niet gebeurt, is het niet goed voor het klimaat. En ook voor de banen."

Verdere verduurzaming van de sector vind Simmelink een goed idee: "Wij willen heel graag vergroenen, wij onderschrijven de klimaatdoelen. Maar doe dan mee met heel Europa, en zorg er ook voor dat er stimuleringsmaatregelen zijn die zorgen dat we het kunnen betalen."

Luister hier het volledige gesprek met Gideon Simmelink (ExxonMobil) in Radio Tour de France terug:

'Hoge CO2-taks kost banen bij grote industrie'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie