Binnenland

Vandaag in de Tour de France: schitterende afdaling deel 2

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: schitterende afdaling deel 2

Nadat zondag de etappe al eindigde met een wervelende afdaling, is ook vandaag het laatste woord aan de mannen van de stuurkunst. We vertrekken vandaag vanuit de aankomstplaats van zondag, Carcassonne. Dan legt het peloton 218 kilometer af om uiteindelijk te finishen in Bagnères-de-Luchon.

We zijn klaar met de rustdagen deze Tour. Vanaf nu is het aan stuk door tot en met Parijs. En net als afgelopen zondag wordt er vandaag weer flink geklommen en tevens gedaald.

Daar de top van de laatste berg vandaag een stuk dichter bij de finish ligt, en we inmiddels de rustdag achter de rug hebben, is er een grotere kans dat de klassementsmannen vandaag ook voor vuurwerk zorgen.

Collenwerk

Voor we bij die laatste afdaling komen, wordt er uiteraard eerst geklommen. Er staan twee colletjes van de vierde categorie op de planning en een col van de tweede categorie. Het spektakel begint daarna met beklimmingen van de eerste categorie.

De Col de Menté is de eerste van die twee beklimmingen. Deze is een kleine zeven kilometer lang en stijgt gemiddeld met 8,1 procent. Daarna passeren we de Col du Portillon. Een klimwerk van ruim acht kilometer, van gemiddeld 7,1 procent.

Race naar de finish

De top van de laatste berg ligt op tien kilometer van de finish. En dat gaat voor een spectaculair einde zorgen van de etappe. Ongeacht of er een groepje aanvallers voor ligt op het peloton, de klassementsmannen moeten hier constant op hun hoede zijn.

Daarom zijn we uiteraard benieuwd naar wat jij denkt. De strijd om gele trui lijkt te worden gestreden tussen vier mannen. De gele trui-drager Thomas, zijn team genoot Froome, Nederlands hoop Dumoulin en de voormalig schansspringer Roglič. Wat denk jij?

{poll}

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}
Ster advertentie
Ster advertentie