Binnenland

Zo gaat Stockholm om met veiligheid Ajax-supporters

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo gaat Stockholm om met veiligheid Ajax-supporters

[NOS] Leon Buyzerd is van de Amsterdamse politie en sinds gisteren in Stockholm om zijn Zweedse collega’s een handje te helpen. Verslaggever Roel Pauw ontmoet hem op de Fleminggatan, waar Ajax-aanhangers morgen hun feestje mogen vieren.

Buyzerd moet vooral de mogelijke lastpakken onder de Ajacieden in de gaten houden. 'Wij bezoeken vrijwel alle thuis- en uitwedstrijden van Ajax en dan weet je wie de risicosupporters voor problemen kunnen zorgen. Wij kennen hen en zij kennen ons. Dat laatste is ook belangrijk, dat ze zien dat we er zijn.’

‘Joden’ klinkt het voor het eerst door de straten van Stockholm. In de loop van de middag duiken er steeds meer groepjes Ajaxfans op. Een clubje van acht Brabanders is gisteren aangekomen. Ze zijn niet bang voor een confrontatie met de aanhang van Manchester United. ‘Wij zoeken dat helemaal niet op.’ De beide supporterstromen worden ook strikt gescheiden: de Ajaxsupporters gaan vanaf hun fanzone met de metro naar het stadion, de Britten met de trein.

‘De Zweedse politie heeft veel ervaring met grote evenementen en met rivaliserende supportersgroepen’, zegt Kjell Lindgren, woordvoerder van de Zweedse politie. Maar je zou zeggen dat je je op sommige dingen niet kúnt voorbereiden.

Toen Stockholm twee jaar geleden werd aangewezen als gastheer van deze finale, kon niemand bevroeden dat er kort voor deze wedstrijd een aanslag in de stad zou plaatsvinden. En al helemaal niet dat de thuisbasis van een van de finalisten in het hart getroffen zou worden. ‘Het antwoord daarop is heel simpel’, zegt Lindgren: ‘Je moet gewoon op alles voorbereid zijn. Daar trainen we voor en daarvoor hebben we de middelen in huis.’Niklas Bodell van de Zweedse voetbalbond is het daar helemaal mee eens. Er is geen sprake van geweest om het evenement af te gelasten. Niet bij de politie, niet bij de bond en ook niet bij de UEFA. ‘Dan zou geweld het winnen van de sport. En dat moeten we niet laten gebeuren.
Ster advertentie
Ster advertentie